Ovo su dvanaesti parlamentarni izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a šesti nakon obnove državne nezavisnosti. Očekuje se da ovi izbori stave tačku na krizu nastalu posle promene vlasti 30.avgusta 2020.godine, nakon čega su smenjene dve vlade.

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića prvi put na parlamentarnim izborima  nastupa kao opoziciona stranka i bez nekadašnjeg lidera kao nosioca  izborne liste, koji je podneo ostavku na mesto predsednika stranke nakon poraza na predsedničkim izborima. Nakon pada DPS režima Demokratski front je prestao da postoji jer, kako su saopštili njegovi lideri, ostvaren je cilj.

Tomić: Srbi se pitaju

Spasoje Tomić, funkcioner Nove srpske demokratije među prvima je izašao na izbore.

- Očekujem da ovi izbori otvore novi put Crne Gore. Dobro je što je iza nas katastrofalna politika Mila Đukanovića i njegove Demokratsje partije socijalista. Ostavili su pustoš. Srbi u Crnoj Gori neće dozvoliti da budu građani drugog reda, već neko ko će se pitati. Bez nas se buduća Vlada neće moći konstituisati. Mi smo vernici slobode još 30 avgusta 2020.godine - kategoričan je Tomić.

Otvorena biračka mesta 

Biračka mesta za vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori otvorena su jutros u sedam sati.

Raspored stranaka na listićima

Žrebom je odlučeno, na glasačkom listiću prva će biti lista „Jasno je! –Bošnjačka stranka –mr Ervin Ibrahimović, druga HGI –Na pravoj strani svijeta!“, a treća „Pravda za sve!- dr Vladimir Leposavić. Lista koalicije SNP i Demosa „Za tebe“ biće na četvrtom mestu, a na petom lista koalicije koju čine Prava Crna Gora, Demohrišćanski pokret, Slobodna Crna Gora, Demokratska srpska stranka i Pokret za Pljevlja, pod nazivom „Narodna koalicija –složno i tačka“.

Na šestom mestu je lista Albanska alijansa, koalicije koju čine Forca, Demokratski savez, Demokratski savez Crne Gore i građanska grupa Pokret za Tuzi, sledi lista „Preokret za sigurnu Crnu Goru –Srđan Perić“, a zatim lista  „Pokret za promjene –Prvo Crna Gora-Nebojša Medojević –Reforme za spas zemlje“. Lista „Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!“ je na devetom mestu, a na desetom lista koalicije koju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Demokratska unija Albanaca i Liberalna partija- „Zajedno! Za budućnost koja ti pripada – Danijel Živković“. Lista „Evropa sad –Milojko Spajić“ je na 11.mestu na glasačkom listiću, sledi „SDP –Za našu kuću“, a zatim lista koalicije Građanaskog pokreta URA i Demokrata „Aleksa i Dritan –Hrabro se broji!“

Na 14.mestu je lista koalicije Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Radničke partije „Za budućnost Crne Gore“, a na 15.mestu lista Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca pod nazivom „Albanski forum –Nik Đeljošaj Besa za Evropski razvoj.“

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".