Kanadski preduzetnik Majkl Henderson zamislio je repliku Meseca prečnika 274 metra koja bi stajala na 30 metara visokoj zgradi u Dubaiju, gradu koji je već lokacija najviše građevine na svetu i drugih arhitektonskih bisera.

Hendersonov projekat nazvan jednostavno "Mesec" lako bi se uklopio u futuristički dizajn grada, navodi agencija AP.

Uprkos tome što su mnogi džinovski planirani projekti propali, Henderson kaže da njegova ideja uopšte nije tako teško ostvariva.

- Imamo najveći brend na svetu. Osam milijardi ljudi zna za njega, a nismo još ni počeli - rekao je za AP, aludirajući na Zemljin satelit.

Projekat bi uključivao ogroman rizort kompleks sa hotelom od 4.000 soba, arenom kapaciteta 10.000 mesta i "lunarnu koloniju" koja bi gostima mogla da simulira hodanje na Mesecu.

DŽinovska sferična zgrada sedela bi na kružnom pijedestalu i sijala bi noću.

Henderson je svoju viziju predstavio Arapskom turističkom sajmu ovog meseca u Dubaiju. Dizajneri su već napravili nekoliko grafičkih prikaza gde bi se "Mesec" nalazio, uključujući i blizu Burdž Kalife, najviše zgrade na svetu od 828 metara.

Druga lokacija je na mestu Bisera Dubaija, blizu arhipelaga Palm DŽumeira, nerealizovanog projekta koji je dugo stajao nezavršen i sada je u fazi rušenja. Treća lokacija mogla bi da bude na mestu Palm DŽebel Ali, još jednog propalog projekta.

Biser Dubaija i Palm DŽebem Ali su dva projekta koja su preostala još iz vremena finansijske krize 2008. i 2009. godine koja je teško pogodila Dubai, zbog čega je Abu Dabi, prestonica Ujedinjenih Arapskih Emirata, morao da obezbedi 20 milijardi dolara finansijske pomoći.

(AP)

BONUS VIDEO: