Rodom je bio iz Kane Galilejske. Na svadbu mu dođe Gospod Isus sa Materom i s učenicima. Kada nestade vina Gospod pretvori vodu u vino. Videvši ovo čudo, Simon mladoženja ostavi kuću, i roditelje i nevestu, pa pođe za Hristom.

Primivši na dan Pedesetnice sa ostalim svetim apostolima Duha Svetoga koji siđe u vidu ognjenih jezika, sveti Simon Zilot proputova Mavritaniju i Afriku propovedajući Hrista, i revnujući za NJega ognjenom revnošću. Bio je i u Britaniji. Pošto je uspeo da mnoge prosveti rečju evanđelskom i obrati veri Hristovoj, on bi od nevernika namučen i najzad na krstu raspet kao i njegov Gospod.

Zilot znači revnitelj. A Revniteljem Simon je nazvan zbog svoje velike i ognjene revnosti prema Spasitelju i NJegovom Jevanđelju. Po prijemu Svetoga Duha Simon je otišao na propoved Jevanđelja u Mavritaniju u Africi.

Pošto je uspeo da mnoge obrati veri Hristovoj, bude namučen i najzad na krstu raspet kao i njegov Gospod, koji mu je pripremio venac slave u carstvu besmrtnom.

Molitva Svetom Apostolu Simonu

Sveti slavni i svehvalni Apostole Hristov Simone, koji si se udostojio da u dom svoj u Kani Galilejskoj Gospoda našeg Isusa Hrista i Prečistu Mater NJegovu Vladičicu našu Bogorodicu primiš i da na svadbi svojoj preslavnog čuda Hristovog pretvaranja vode u vino očevidac budeš! Molimo te s verom i ljubavlju: umoli Hrista Gospoda da pretvori duše naše iz greholjubivih u bogoljubive; ogradi nas i sačuvaj molitvama tvojim od iskušenja đavolskih i padova grehovnih, i izmoli nam pomoć sviše u vreme uninija i nemoći naše; da se ne spotaknemo o kamen sablazni, nego da idemo pravo spasonosnim putem zapovesti Hristovih, da tako stignemo u blažene obitelji rajske, u kojima ti sada živiš radujući se. O, Apostole Spasov! Nemoj postideti nas koji se u tebe čvrsto nadamo, nego nam budi pomoćnik i pokrovitelj u čitavom životu našem i pomozi nam da blagočestivo i bogougodno skončamo ovaj privremeni život, da dobar i miran hrišćanski kraj zadobijemo i da se dobrog odgovora na Strašnom Sudu Hristovom udostojimo; da izbegavši mitarstva vazdušna i izbavivši se od ropstva ljutog kneza ovoga sveta, nasledimo Carstvo Nebesko i proslavimo veličanstveno ime Oca i Sina i Svetoga Duha, u sve vekove. Amin.

BONUS VIDEO: