Na kraju arhijerejske liturgije, obratio se patrijarh.

- Mi, arhijereji Srpske pravoslavne crkve, sabrali smo se u prestonici našoj i služili svetu liturgiju ovde, u sabornom zavetnom hramu našeg naroda. Služili smo svetu liturgiju, kako je divno vladika Ignjatije rekao, da bismo pokazali da je Crkva sabor, zajednica. Svaki sabor dobija svoj smisao i svoju punoću samo kroz sabor koji jeste sveta liturgija na kojoj nismo samo sabrani mi ljudi, nego smo sabrani u Hristu i oko Hrista sa svim svetima i svi mi zajedno - naveo je on.

Patrijarh je dodao kako je „običaj i predanje da se episkopi Crkve Hristove sabiraju da služe svetu liturgiju, ali istovremeno da razmišljaju o svim izazovima sa kojima se suočava i Crkva, ali i svaki pojedinac“.

- Mi danas živimo i u vremenu i u prostoru koji je, kako se to kaže, globalno selo, a to znači da ne postoji ništa što nas se ne tiče i ne postoji ništa što bilo gde da se dogodi neće doći i do nas. I u najudaljenijem mestu i najusamljenijoj tački zemljinog šara dopire sve ono što se naizgled nalazi daleko i što se ne tiče te tačke. Međutim, globalni svet je pokazao da smo i spolja, a mi znamo u suštini da smo svi međusobno povezani, kao i da sve što čini jedan tiče se čitave Crkve, ali se tiče i čitavog ljudskog roda. Zato se Sabor i sabira. Arhijereji su, slava Bogu, došli su iz čitavog sveta, iz svih krajeva gde ih je Crkva odredila i dala blagoslov da izgrađuju Telo Hristovo - naveo je Porfirije.

Foto: M. Anđela

 

 

Sabrali smo se svi zajedno da, uz molitvu i verom u Hrista, pokušavajući najpre da razumemo šta je ono što se zbiva oko nas, ali i u nama, rekao je patrijarh

- A onda verom i molitvom trudimo se i trudićemo se da damo odgovore na izazove i na sva zbivanja, imajući uvek u svetu samo jedan i jedini cilj, a to je da svedočimo Hrista raspetog i vaskrslog i da naša reč bude uvek reč Hristova, reč Jevanđelja, koja će naravno negde zvučati na jedan način, negde na drugi, neko će na svoj način doživeti, a opet neko drugi na drugačiji način. Međutim, u Saboru i saborno, i u svetoj liturgiji i kroz svetu liturgiju, uvek će biti jedna i jedinstvena reč, jer će biti reč Hristova. Zato se Sabor sabira ne da bi upodobio Crkvu ili da bi upodobio Jevanđelje Hristovo ovom svetu, nego držeći se Jevanđelja i reči Hristove, liturgijskog iskustva, ima za cilj i moli se Bogu da onim što je večno i što je istinito preobražava svet i od sveta čini Crkvu. Ponekad će reč Crkve zato biti naizgled opora i gorka, a ponekad i blaga. Međutim, ona će uvek biti reč Hristova, a to znači uvek će biti otrežnjujuća i isceljujuća - rekao je patrijarh.

On dodao „neka Bog da da ovaj naš Sabor protekne u miru, u međusobnom razumevanju, u ljubavi“.

Foto: Profimedia

 

 

- Neka protekne u slobodi, a to znači da protekne u mogućnosti da svako iznoseći svoje mišljenje, svoj doživljaj i svoj stav doprinese da se kada razgovaramo o problemima svaki problem sagleda sa svake moguće strane, a kada razgovaramo o nečemu što treba afirmisati da u onome što afirmišemo, tj. svedočimo bude uključen doprinos svakog u jedno sazvučje, što jeste simfonija, ali u jednom glasu. Molimo, braću, sestre i vas koji ste se ovde sabrali narode Božji, da se molite za nas episkope, jer Crkva smo svi mi. I zato ću samo dodati da onda kada neko prepoznaje u Crkvi silu Božju on je prepoznaje u svima nama zajedno. I opet, kada neko, a imamo nažalost neretko i takve izazove i iskušenja, izvrće ono što je reč Crkve, neretko kleveće, neretko menja teze, neretko određuje šta Crkva treba da čini, on to kaže svima nama. Nije Crkva samo četrdeset ili pedeset episkopa nego je Crkva narod Božji, a episkopi su na mestu i po obličju Hristovom da bi prinosili u ime svih žrtvu beskrvnu i da bi vršili tajnu Hristovu - kazao je patrijarh.

Sveti arhijerejski sabor SPC održava redovno zasedanje na predlog patrijarha Porfirija.

Radni deo zasedanja najvišeg jerarhijskog, crkveno-zakonodavnog i crkveno-sudskog tela SPC pod predsedništvom patrijarha započeće u ponedeljak, 15. maja 2023. godine u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, saopšteno je iz SPC.

BONUS VIDEO: