Na današnji dan 1985.godine, tada jugoslovenski, a danas srpski režiser Emir Kusturica, osvojio je prvu Zlatnu palmu koju je u Kanu dobio jedan film sa ovih naših prostora i to za ostvarenje "Otac na službenom putu".

Film "Skupljači perja" doneo je Gran pri žirija u Kanu, ali to ipak nije bila Zlatna palma, najznačajnija nagrada na ovom festivalu.

Zlatna palma konačno je stigla 1985. godine i to za film "Otac na službenom putu". Bila je to udarna vest u zemlji. Pored toga, ovo ostvarenje nagrađeno je i sa tri Zlatne arene na Pulskom festivalu, kao i nagradom za najbolji scenario na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Foto: Profimedia

 

Zanimljivo je da je Zlatnu palmu podigao neko od sarajevskih producenata izvinjavajući se što je nagrađeni režiser odsutan. Kusturica je složio opravdanje da je izostao jer pomaže u stavljanju parketa u stanu svog druga Mladena Materića.

Kasnije će Kusturica otkriti da je priča sa parketom bila pokušaj da duhovitošću izbegne opis loših odnosa sa bosanskom vlašću. Ovaj film je bio nominovan i za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg stranog filma.

Tada je propustio priliku da mu nagradu preda veliki Miloš Forman, ali problema sa preuzimanjem nagrade nije bilo kada je deset godina kasnije – 1995, dobio Zlatnu palmu za svoj film "Podzemlje", i to od čuvene Šeron Stoun.

U filmu "Otac na službenom putu" opisuje se Titov razlaza sa Staljinom 1948. godine, kao i početak ne samo lomova, već i veoma teških godina za mnoge jugoslovenske komuniste. Neoprezan komentar o novinarskoj karikaturi je dovoljan da glavni junak doživi mnoge zatvorske nesreće.

Sada je njegova porodica prisiljena da se bori i čeka njegov izlazak iz zatvora. Film prati priču iz perspektive Malika, njegovog mlađeg sina, koji veruje rečima svoje majke o tatinom odlasku na službeni put.

BONUS VIDEO: