- Što se tiče Sejine navodne zabrane da izvodim pjesme Zabranjenog pušenja, takvu zabranu mu ni jedan sud nigde na svijetu neće dozvoliti - napisao je Karajlić na svom Fejsbuku.

Karajlić je naveo da je izvođenje bilo čijih pesama na koncertima dozvoljeno svakom muzičaru i da se za to plaća naknada, "tako da izvođenje niko i nigde ne može zabraniti". 

Što se pretnji sudskim postupcima tiče, Karajlić je istakao da je za njih spreman, mada misli "da u toj utakmici neće biti pobednika".

- Nadam se da ovo nije kraj priče o Zabranjenom pušenju. Šteta je što nismo bili u stanju da se dogovorimo i zbog nas, i zbog publike, a najviše zbog naših pesama koje su postale deo kulturnog nasleđa ovih prostora - naveo je Karajlić.

Zagrebačko Zabranjeno pušenje saopštilo je danas da se Karajliću i violinisti Stefanu Milenkoviću, do epiloga sudskih tužbi, "zabranjuje svaki vid korištenja, i otkazuje pravo na javno izvođenje svih muzičkih autorskih dela čiji je vlasnik SOKOJ-ev autor Sučić".

Foto:ATA images

 

Seksonov bend je ocenio, između ostalog, da je Karajlić na nezakonit i "na krajnje neukusan i neprimeren način u saradnji sa Milenkovićem, vršio izmene i prearanžiranje izvornih kompozicija Zabranjenog pušenja u klasičnu formu".

Kako je navedeno, zabrana važi "do epiloga sudskih tužbi za zaštitu članova i autora Zabranjenog pušenja od zloupotreba imena, autorskih dela i nezakonitog ponašanja od strane bivšeg člana grupe Jankovića i organizatora koncerata koji ovakve programe promovišu".

U svom saopštenju, Karajlić je podsetio da je ime bendu u Sarajevu 1980. godine dala njegova majka, a Sučić je tada bio u vojsci.

Prema njegovim rečima, autor mnogih pesama benda Sučić je inicirao razlaz pred rat u Bosni i Hercegovini, navevši da više ne može da radi sa Karajičem, koji sa četvoro članova benda potom nastavlja rad u Beogradu.

- Koju godinu kasnije, do mene je došla vest da je Sejo osnovao svoje Zabranjeno pušenje. Za razliku od mog, Sejino Pušenje nije imalo niti jednog jedinog starog člana. Uglavnom, raja iz Zagreba. Žao mi je što Sejo ima potrebu da objašnjava da je on Zabranjeno pušenje i pored osam sopstvenih albuma - napisao je Karajlić.

U međuvremenu, Sučić je zaštitio ime Zabranjeno pušenje, a Karajlić kaže da mu nije bilo pravo, ali da bi mu da je upitan verovatno dao dozvolu i nije imao namjeru da se tuži po sudovima.

Pošto je posle karijere sa No Smoking orkestrom Emira Kusturice, i potom nekoliko godina pauze obnovio svoju muziku karijeru, pevač je naveo da je to uradio kao Dr. Nele Karajlić jer nije želeo da uskače Seksonovom Zabranjenom pušenju kao konkurencija, "jer ima mesta za obojicu".

Prema njegovim rečima, to Sučiću "nije bilo dovoljno, već je svakom promoteru slao pisma u kojima se žalio da se (Karajlićevo) ime ne sme vezati za ime Zabranjeno pušenje". 

- I ja, kao i Sejo, odlučujem da zaštitim ime Zabranjeno pušenje. Ne da bi ga nosio, nego da bi na taj način bio zaštičen od stalnih Sejinih napada na moje promotere. O pravdi da ne govorim - napisao je muzičar.

U razgovorima koji su usledili Karajlić i Sučić nisu došli do kompromisa.

- Hteo sam da vlasnici imena budemo obojica, po pola, a on je hteo sebi sve. Nije imao sluha za moje predloge. O tome će izgleda, odluku, ipak, doneti sud - najavio je Karajlić.

Naveveši da je sa Milenkovićem do sada izvodio samo dve pesme Zabranjenog pušenja gde je Sučić autor, Karajlić je rekao da one "više neće biti u sklopu projekta". 

Istakaviši da je njegovo ime "Dr Nele Karajlić", muzičar je dodao da mu "nije jasno zašto i Sejo nije nastavio karijeru pod imenom Sejo Sekson".

- Najbolji primjer je (bend) Oejzis (Oasis) oko kojeg su se dva brata posvađala, a nisu Balkanci. I pored te svađe, imaju svoje zasebne karijere i pored toga što je jedan od njih apsolutno većinski autor velikih hitova te grupe. Jasno je da je u njihovim glavama vladao razum - naveo je Karajlić.