Čuveni kantautor Đorđe Balašević pesme je počeo da piše još u osnovnoj školi, bio je veliki sanjar, maštao je da postane fudbaler, a onda je njegova karijera otišla u potpuno drugom smeru. 

 

Foto: N. Fifić

 

 

Inspiraciju za pisanje pesama je tražio u svojoj voljenoj supruzi Oliveri, a gotovo svaka koju je napisao za svoje prijatelje i kolege krije istinu o raznim životnim pričama, ljubavi i o osećanjima. Jedan od njegovih najvećih hitova jeste numera "D-mol", a malo ko zna pozadinu iste. 

- Ja sam prikriveni depresivac. Jednom sam rekao: „danas sam ruski naštiman“ – izraz koji se danas retko koristi, a opisuje tužno i čežnjivo raspoloženje - "danas sam u nekom molu, ali ne u g, vec u tamnoplavom d-molu“. To se dešava u nekim trenucima čežnje za nekom osobom koja u tom trenutku uopšte ne mora da bude daleko - kazao je on svojevremeno i dodao: 

Foto: Sarić S.

 

 

- Mojoj ženi Olji rekao sam: Ne moram da odem u Australiju pa da odande čeznem za tobom. To može da se desi i kada si ti na pijaci, a nekad se dešava dok samo spavaš.“ Dakle, "D-mol" je pesma o čežnji i iako se ta reč nigde ne pominje u pesmi, na koncertima se odmah jave svi čežnjivi u publici - rekao je jednom prilikom Đorđe Balašević, prenosi sajt balšasevic.in.rs. 

Foto D. Milovanović

 

 

Podsetimo, Đorđe Balašević je preminuo 19. februara 2021. godine, a ispraćaj na večni počinak Panonskog mornara, obavljen je dva dana kasnije, u najužem krugu porodice, daleko od očiju javnosti na Gradskom groblju u Novom Sadu.

BONUS VIDEO: