Prošlo je skoro četiri godine od kad je otišla kod ginekologa zbog problema jer se, kako piše NJujork post, stidela da o tome tome govori. Ovaj poznati američki list se poziva na naučni rad četiri doktorke ginekologije iz Beograda. 

NJujork post prenosi da su doktorke Aleksandra Veselinović, Jelena Vasić, Vera Jovanović, Slađana Mihajlović u svom istraživanju "Zanemareno intravaginalno strano telo i moguće komplikacije" objavljenom 2023. godine opisale slučaj jedne devojke.

Kako one navode u svom radu, devojka iz Beograda je prijavila svoje tegobe tek kada je počela da ima problema sa bešikom, odnosno nekontrolisano mokrenje. Međutim, ona nije odmah otkrila svoje eksperimentisanje sa improvizovanim seksualnim pomagalima.

Vremenom, ona je lekarima priznala da je još kada je imala 15-16 godina koristila lak za kosu kao seksualno pomagalo. Problem je nastao kada je čep boce laka ostao zaglavljen unutar njene genitalne regije. 

Kako je rekla, a što su doktorke navele u svom radu, nakon što nije sama uspela da ga izvadi rešila je da ga, jednostavno, ostavi tu gde jeste, nadajući se da će on sam kad-tad ispasti ili da joj, jednostavno, neće praviti probleme, piše NJujork post.

Foto: N. Fifić

 

- Strano telo može da izazove veliko oštećenje u vagini kod adolescenata. Situacija je komplikovana zbog toga što problemi na početku ne daju nikakve simptome, sve dok ne dođe do neke veće komplikacije - upozoravaju doktorke u naučnom radu u kom su opisale slučaj ove Beograđanke.

Interesantno, opstrukcija nije ometala njene menstrualne cikluse, koji su se odvijali redovno i bili su normalnog intenziteta.

Višegodišnje odlaganje odlaska na ginekološki pregled, koji se preporučuje svim devojkama i ženama, zbog straha da će svi saznati za njenu tajnu, napravio je problem.

Foto: Milena Anđela

 

Devojka je tri i po godine kasnije trpela jake bolove, da bi potom počela da ima probleme sa bešikom u vidu mokrenja koje nije mogla da kontroliše, a koje je prema njenim navodima bilo obilno.

Kako dalje stoji u članku, strano telo je izvađeno standardnim ginekološkim instrumentima, mada je uobičajeno da se ovakav problem rešava operacijom. Prema rečima lekarki, devojka je imala rupu između bešike i zida vagine, poznatu kao vezikovaginalna fistula u medicinskom jeziku, zbog čega je urin curio. 

Pacijentkinja je nakon toga upućena urolozima na lečenje.

BONUS VIDEO:

AKO NISTE ZNALI, OVAKO SE BERE ANANAS: Snimci sa poznatih polja u Kini

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".