Burić (69) je nedavno prema izboru Evropske filmske akademije proglašen za najboljeg europskog glumca.

Glumac je najznačajniji deo svoje filmske karijere ostvario u Danskoj govorio je u emisiji na HRT-u o svojoj vezi sa Hrvatskom, o tome zašto još glumi u malim, nezavisnim pozorišnim projektima, a dotakao se i uloge u "Pusher"-u.

- Mi imamo malo pogrešnu sliku o Holivudu. Meni je jako prijatno iznenađenje bilo kad sam došao tamo i radite s nekim režiserom za kojeg znaš da radi blokbastere zbog čega misliš da je samo u tom mejnstrimu. Ali oni jako prate evropski art film i to mi je bilo ugodno iznenađenje. I to nije samo pristojnost nego oni stvarno to gledaju. Holivud je jedan drugačiji način proizvodnje filma nego što je to evropski i ide se nekim drugim stepenicama - ispričao je Burić.

Priznao je da je on kasno postao glumac i da je prvo video sebe kao radikalnog kulturnog aktivistu.

- To je iskustvo mene formiralo. U toj grupi nismo govorili da smo glumci, govorili smo da smo proizvođači slike, muzike... Jasno da je to bila gluma, ali nismo o sebi razmišljali kao o glumcima. Meni je to bila neka vrsta redukcionizma... Ja sam prvi put doneo odluku da sam glumac posle filma "Pusher" u kojeg sam ušao i pomalo nevoljno. Taj susret s Jensom, režiserom, je bio odlučujuć u mom životu - kazao je.

- U to sam vreme radio sa jednom ukrajinskom režiserkom na katedri filma o pozorištu. Tamo sam načuo da traže ljude za film i napravio probno snimanje. I tada je posle toga režiser počeo da me provocira na neku foru stranaca i Danaca koja je meni u tom momentu bila mučna. On je hteo reakciju. To je postala čuvena svađa o kojoj svi pričaju - ispričao je.

NJemu je, kaže, Akademija bila odbojna. 

BONUS VIDEO: