On će biti u pritvoru do početka suđenja, odlučio je sudija na zahtev američkog ministarstva pravde, javlja Rojters.

Američke vlasti ranije su imenovale Tešeiru, pripadnika Vazduhoplovne Nacionalne garde, kao osumnjičenog za curenje informacija iz Pentagona.

Tešeru (21) je u četvrtak uhapsio FBI u njegovoj porodičnoj kući u Dajtonu, u ruralnom delu savezne države Masačusets.

Foto: Fejsbuk printskrin

 

On je identifikovan kao vođa onlajn grupe za razmenu poruka, u kojoj su se poverljivi američki dokumenti prvi put pojavili.

Tešeira je bio raspoređen kao IT specijalista u obaveštajnom krilu Nacionalne garde vazduhoplovnih snaga Masačusetsa, a bio je i ključni član grupe na internetu od oko 30 ljudi sa kojima je delio zajednička interesovanja za oružje i video-igre, a kako mu se stavlja na teret, i strogo poverljive podatke.

Foto: Profimedia

 

Tek kada se obaveštajni materijal pojavio van ove grupe za komunikaciju, zvaničnici Pentagona su saznali za curenje, što je podstaklo masovnu akciju potarge za odgovornima.

Navodi se da je Tešeira, koji se prema službenoj evidenciji pridružio Nacionalnoj gardi 2019. godine i imao niži čin, gajio skepticizam prema politici vlade, ali njegovi prijatelji kažu da on nije ni uzbunjivač, niti strani agent, prenosi BBC.

Počevši od pre nekoliko meseci, najmanje 50, ali možda i više od 100 poverljivih dokumenata postavljeno je na Diskord - internet platformu za komunikaciju, popularnu među ljubiteljima video-igara.

Foto: Tanjug/AP

 

Analitičari su ocenili da je to najveća obaveštajna krađa podataka u SAD još otkako je Vikiliks objavio više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša.

U grupi za ćaskanje pod nazivom "Thug Shaker Central" na Diskordu - popularnoj društvenoj mreži - Tešeira je navodno bio poznat kao "OG".

"Thug Shaker Central" je obuhvatao otprilike 20 do 30 članova, uglavnom mladića, iz raznih zemalja.

BONUS VIDEO:

SNIMCI POSLE EKSPLOZIJE: Kafić u Sankt Peterburgu u kojem je nastradao ratni izveštač i 30 osoba

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".