ZA praznike će biti promenljivo vreme, a stabilizacija vremena očekuje se poslednjih sedam do deset dana aprila, najavio je Goran Mihajlović iz RHMZ-a.

Mihajlović je izjavio da se večeras i u toku noći očekuje naoblačenje sa severozapada koje će sutra doneti kišu u većini krajeva i nešto nižu temperaturu.

- Subota, nedelja, pa i ponedeljak promenljivo vreme, blagi porast temperature. U nedelju između 14 i 20 stepeni, a kiša samo ponegde i kratkotrajno tokom dana. Ne možemo da očekujemo stabilizaciju i pretežno sunčano vreme - naveo je Mihajlović.

Kaže da se premešta oblačna zona koja će tokom noći doneti padavine u većini delova Srbije.

- Snega ima na planinama, pre svega Kopaonik 39 santimetara, na Kukavici 12 santimetar. Narednih dana kiša na planinama, a u toku naredne sedmice, čestu pojavu kiše u nižim predelima, možemo očekivati i kratkoktrajan sneg na visokim planinama. Na Kopaoniku bi se zadržao sneg i narednih desetak dana - kazao je Mihajlović.

Ostaje toplo vreme, u subotu do 18, u nedelju do 20 stepeni.

- To su temeprature koje su u granicama ili čak preko srednjih vrednosti. U toku naredne sedmice bi se temperatura zadržala u granicama višegodišnjih vrednosti, između 13 do 17 stepeni u nižim predelima - rekao je Mihajlović.

Sneg u aprilu za meteorologe, kaže, nije bio iznenađenje.

- Bilo ga je i 2021. godine, ali pre toga 25 godina nismo imali sneg u aprilu. Kada se uzme ceo niz od 150 godina meteoroloških osmatranja, sneg se javlja na svakih pet od 10 godina. Ove godine smo oborili maksimalnu visinu snežnog pokrivača u aprilu, sa 16 centimetara u Beogradu - istakao je Mihajlović.

Klimatske promene su, dodaje, nešto što se posmatra na duži period.

- Postoji jedan trend češće i intenzivnije pojave ekstremnih vremenskih prilika, i u tom kontekstu možemo posmatrati sneg u aprilu - navodi Mihajlović.

Zima je bila jedna od toplijih. "Kada govorimo o predstojećem letu rano je reći da li nas očekuju ekstremne temperature, kao 2007. godine kada je oboren rekord", napominje Mihajlović.

Kaže da se izvesna stabilizacija vremena očekuje poslednjih sedam do deset dana aprila, toplije i stabilnije uz više sunca.

- Ne možemo reći precizno da li će biti padavina 1. ili 2. maja, ali možemo reći da generalno maj kao mesec bi bio topliji od proseka, sa između osam i 12 letnjih dana, sa temperaturama preko 25 stepeni, da bi srednja maksimalna temperatura dostigla 22 ili 23 stepena, sa padavinama koje bi bile u granicama proseka. Maj i jun su, inače, meseci sa najvećom količinom padavina u toku godine - zaključio je Mihajlović.

(RTS)

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".