Danas se obeležava praznik Cveti, koji prema crkvenom kalendaru dolazi dan nakon Lazareve subote ili Vrbice. Ovaj praznik uvek pada u nedelju, a naziv je dobio jer je običaj da na ovaj praznik deca i devojke porane i odu da beru cveće, a Isusa je narod u Jerusalimu dočekao grančicom palme i cvećem.

Prema još jednom verovanju, ujutru je potrebno požuriti jer ko prvi stigne i uzbere cvet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti ako u nju snažno veruje.

Naime, Isus je praćen svojim učenicima i mnoštvom naroda, krenuo iz sela Vitinije u Jerusalim, a kada je došao do sela Vitfaga, u podnožju Maslinske gore, rekao je dvojici svojih učenika: “Idite u selo koje je pred vama, i odmah ćete naći magaricu privezanu i magare s njom. Odrešite je i dovedite, i ako vam ko god šta kaže, odgovorite da trebaju Gospodu – i odmah će ih dati”.

Učenici uradiše kako im je Hristos rekao i kad dovedoše magare, on ga je uzjahao i krenuo u Jerusalim.

Sve se to dešavalo pred praznik Pashe, pa se u Jerusalimu beše sakupilo sveta iz mnogih krajeva. Kada je Isus naišao, mnogi su se zapitali: “Ko je to?”. Potom Hristos uđe u hram, gde su bili sakati i bolesni, i sve ih je iscelio. Među narodom i decom zavladalo je veliko oduševljenje.

Celog dana je Isus držao propovedi u hramu, a uveče se sa svojim učenicima vratio u Vitiniju.

Stari običaj koji se i na ovaj praznik praktikuje i ovde u istočnoj Srbiji je da se na taj dan okupe mladići i devojke na raskršću ili kod crkve, nalože vatru i igraju i pevaju dok ne počne služba u crkvi. Iako kažu, da se na veliki praznik ne radi, ipak je na Cveti valjalo posejati lan i kupus. Današnji praznik je crveno slovo, pa ne bi trebalo raditi kućne poslove.

Simbolika cveća

Cveti su dan za radost, okupljanje i druženje sa bližnjima. Zato, poklonite danas nekoj dragoj osobi cveće. I vodite računa – svaki cvet ima svoju simboliku:

Margarete – Da budete lepi i krupni

Dren – Da budete jaki i zdravi

LJubičice – Da budete mirišljavi i privlačni

Vrbove grančice – Da svi budu napredni i uspešni

Ruža – da budete rumeni i sveži

Devojke su se na ovaj praznik okupljale kako bi brale, sušile i sadile cveće, pa su zato nazvane svetonosnice. One su tako nazvane jer su nakon odlazaka u šume i proplanke, dolazile noseći cveće kojim su se kitile. Branje cveća praćeno je pesmom.

Naime, prema narodnom verovanju, oni koji na ovaj praznik započnu posao kojim žele sa uspehom da se bave, uspeće u svom naumu. Zato nikako nemojte zaboraviti da se odvažite i započnete šta god želite da radite uspešno do kraja godine.

Cveti su dan za radost, okupljanje i druženje sa bližnjima. Zato, poklonite danas nekoj dragoj osobi cveće. Vernici koji poste ceo post trebalo bi da poste na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava post na ulju i konzumiranje vina. Takođe, na praznik Blagovesti i Cveti, može da se jede riba.

Od praznika Cveti ostaje još sedam dana do Vaskrsa.

BONUS VIDEO: