U dokumentu objavljenom u Službenom glasniku navodi se da se ovo područje proglašava u cilju zaštite i očuvanja, atraktivnih, spektakularnih morfoloških osobenosti koje čini prirodne i predeone vrednosti zaštićenog područja.

Dodaje se da prisustvo jedne od najređih vrsta lešinara kod nas beloglavog supa (Gyps fulvus) ovom području daje posebnost koja ga izdvaja od susednih krajeva Srbije.

Ističe se da vode tog Specijalnog rezervata prirode predstavljaju temeljnu vrednost i okosnicu zaštićenog područja, te da su one svojom ogromnom erozivnom snagom izgradile su izuzetnu kanjonsku dolinu u moćnim karbonatnim stenama.

Specijalni rezervat prirode „Uvac” nalazi se na jugozapadu Srbije, u zoni Starog Vlaha, uklješten između masiva planine Zlatibor na severu, Čemernice i Javora, na istoku i jugoistoku i Zlatara na zapadu i jugozapadu i obuhvata deo klisure reke Uvac i njenih pritoka Veljušnice, Kladnice i Tisovice.

Foto: V. Danilov

 

Navodi se da je na području Uvca našlo stanište 655 biljnih taksona od koji su neke strogo zaštićene biljne vrste, a neke retke, endemične, reliktne i ugrožene šumske vrste.

Napominje se prisustvo strogo zaštićene vrste riba peša, kao i tri zaštićene vrsta čija su staništa u Srbiji ugrožena.

Područje je stanište više strogo zaštićenih vrsta vodozemaca, a zabeleženo je prisustvo 187 vrsta ptica, odnosno preko polovine ukupnog broja vrsta registrovanih u Srbiji.

Među tim pticama 163 vrste su strogo zaštićene, a 24 zaštićene.

Zaštićeno područje stalno ili povremeno nastanjuje 47 vrsta sisara, što trenutno čini gotovo polovinu vrsta koje su do sada na bilo koji način registrovane u Srbiji.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Ističe se i da je na tom području nepokretno kulturno dobro Most na Uvcu u zaseoku Žvale, te veliki broj arheoloških lokaliteta, od kojih su najznačajniji Jerinin grad, grad Klak i manastir u Trudovu.

Specijalni rezervat prirode „Uvac” nalazi se na teritoriji opština Nova Varoš, Sjenica i Priboj.

Površina rezervata je 11,7 hiljada hektara od čega je 46,5 posto državnog zemljišta, u privatnoj je 39,1 posto a u javnoj 14,2 procenta. Specijalni rezervat prirode „Uvac” poveren je na upravljanje Privrednom društvu „Rezervat Uvacˮ d.o.o. iz Nove Varoši.

BONUS VIDEO:

Značaj recikliranja

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".