Vlasti su uvele zonu isključenja oko kratera, izvještava CNA , pozivajući se na regionalnu agenciju za upravljanje katastrofama (BPBD).

- Prema zapažanjima naših kolega na osmatračnici, zabeleženo je da je kao posledica erupcija izbačen vulkanski pepeo na visinu do 1000 metara sa sivim dimom. Erupciju je pratila tutnjava - navodi se u saopštenju.

Napominje se da nema izveštaja o žrtvama ili šteti kao posledica erupcije. Još nije bilo naloga za evakuaciju.

Međutim, vlasti su uspostavile zonu isključenja od dva kilometra oko kratera vulkana u provinciji Istočna Nusa Tengara i savetovale su stanovnicima obližnjih naselja da nose maske kako bi izbegli probleme sa disanjem.

 

 

Šef BPBD-a Sugen Mudžijanto upozorio je stanovnike da paze na "potencijalne opasnosti od tokova lave i vrućih oblaka".

Poslednja velika vulkanska erupcija dogodila se krajem 2020. Tada su vlasti zatvorile lokalni aerodrom, a hiljade ljudi bilo je primorano da napusti svoje domove.

 

 

Visina planine Levotolo je 1018 metara. Pored njega, na ostrvu postoje još dva vulkana: Ililabalekan i Iliverung.

Indonezija je deo takozvanog "pacifičkog vatrenog prstena" - moćnog tektonskog raseda. Ploča koja čini dno Indijskog okeana ovde je „stisnuta” pod azijsku ploču čiji je deo Sumatra. Akumulirana energija se često oslobađa u obliku zemljotresa džinovske sile i nasilnih vulkanskih erupcija.

 

BONUS VIDEO: