Takvo spajanje nikako nije bezazleno. Danas je bežični internet prisutan svuda, u gotovo svim ugostiteljskim objektima, čak i u kafićima i restoranima u kojima često boravite. Dok čitate novine telefonom i ispijate prvu jutarnju kafu u baru - haker vas možda "posmatra".

Hoteli mogu biti "opasni", iako se prijava na Internet čini sigurnom i bezbednom. Mnoge kompanije koje se bave ovom temom, kao što su Kaspersky ili SensePost, već godinama ističu da javni Wi-Fi predstavlja "veliki sigurnosni rizik".

Ako mislite da je otmeni hotel sigurniji od lokalnog motela - varate se. Hakeri neretko prave lažne bežične mreže, koje imaju slično ime kao hotelski wi-fi, a uglavnom pikiraju mjesta koja su posećena i popularna. Onda čekaju da "žrtva upadne u zamku", tj. da se uloguje.

Nakon što se osoba poveže na taj internet, hakeri lako instaliraju softvere kreirane da naprave štetu i viruse, koji će im u skorije vreme dati pristup svim podacima "žrtve".

Ako se povezujete u tržnom centru prvo gledajte ime mreže. Na infopultu, koji se nalazi u svakom ovakvom objektu, saznajte tačno ime - kako se ne biste povezali na nečiji pametni telefon ili hakerski laptop. Kada izvršavate neke transakcije, preporuka je da to radite kod kuće ili preko mobilnog interneta, a isto važi za unošenje važnih šifri ili pristupanje značajnim profilima na mreži.

Mimo svega ovoga, treba da obratite pažnju i na gradski Wi-Fi, koji se nalazi na određenim mestima. Tu svakako internet nije brz i veza je slaba pa vam realno ništa ne donosi jer je moguće da takav ruter preuzme haker.

(Blic)

BONUS VIDEO: