Da li vodu treba posoliti kada kuvamo jaja? Svako će vam odgovoriti drugačije - po nekima će to biti obavezna stvar, neki će kategorično tvrditi da se to ne treba raditi, dok će biti i onih koji će reći da je to potpuno svejedno.

Međutim, stručnjaci ističu da i te kako ima razlike.

Kuvanje jajeta u posoljenoj vodi ubrzava taj proces. Ne samo da so ubrzava ključanje vode, nego je ona, nakon što proključa, toplija nego što bi bila da nije posoljena. Kao rezultat toga, jaje se brže skuva.

Foto: Profimedia

 

Budući da je reč o malim količinama soli i kratkom vremenu kuvanja, razlika i nije toliko značajna, ali ipak postoji.

Drugi razlog za ubaciti malo soli u vodu za kuvanje nešto je zanimljiviji, a nedavno ga je pojasnio DŽejmi Oliver. Slavni kuvar tvrdi kako dodavanje "malog prstohvata soli" u vodu pre kuvanja pomaže da prilikom kuvanja ljuska ostane neoštećena, a ako ipak pukne, pomoći će da belance ne iscuri u vodu ili da iscuri u što manjoj meri.

BONUS VIDEO: