Kako saznajemo u Muzeju grada, nakon toga slede iskopavanja koja će trajati oko dva meseca. Zbog bezbednosti građana, već je postavljena zaštitna ograda, koja će ostati sve dok arheolozi ne završe posao. Očekuje se da se tu nađu ostaci Batal-džamije, koja je bila najveća na ovom prostoru.

Prema rečima Jelene Medaković, direktorke Muzeja grada, od kraja 80-ih godina, prilikom radova na izgradnji toplovoda obavljana su arheološka istraživanja. Materijal sa te lokacije donet je i inventarisan u Muzeju grada.

- Radovi koji su predviđeni su istražni arheološki radovi koji podrazumevaju pripremne istražne radove, iskopavanje, istraživanje, izmeštanja nalaza, konzervaciju i obradu materijala u Muzeju - navodi Medakovićeva. - Planirano je okvirno 60 radnih dana. Reč je o nalazištu Antički Singidunum, ostacima nekropole iz trećeg i četvrtog veka. Dok traju iskopavanja, park će biti zatvoren.

Medakovićeva navodi da u prvoj fazi radova zelenilo neće biti posečeno, a u sledećoj fazi je planirana seča 11 stabala, od kojih su neka zaražena. Biće uklonjeno samo drveće, koje je neophodno izmestiti zbog radova, a u skladu sa saglasnošću koju je izadala nadležna Komisija.

- Arehološki nalaz neće blokirati planiranu izgradnje garaže u Vlajkovićevoj ulici - ističe Medakovićeva. - Nalaz će biti konzerviran i obrađen u skladu sa principima struke. Kao i na svim nalazištima, delovi nekropole će se iskopati i preneti u Muzej, gde će biti konzervirani, obrađeni i inventarisani.

Tokom izgradnje podzemne garaže u Pionirskom parku, 2003. godine, obavljena su zaštitna arheološka istraživanja i tom prilikom je otkriveno i istraženo 15 rimskih grobova, četiri slobodno ukopana groba bez mogućnosti datovanja i jedan kameni sarkofag. Ovim nalazima je potvrđeno da je lokalitet Pionirski park deo jugoistočne nekropole antičkog Singidunuma, na kojoj se sahranjivanje pokojnika obavljalo tokom 3. i 4. veka naše ere.