Selfi je napravljen iz pilotske kabine špijunskog aviona U-2 dok su vojni lideri pratili napredak balona na velikim visinama iznad kontinentalnog dela SAD, piše BBC. Fotografija je navodno "stekla legendarni status" u Pentagonu.

Zvanični Peking je tvrdio da je balon u stvari vremenski brod koji je izleteo sa kursa, međutim Vašington smatra da je leteći objekat bio deo velikog kineskog programa prikupljanja obaveštajnih podataka.

Dok je balon leteo iznad američke teritorije, najmanje dva aviona su prikupila informacije o njegovim karakteristikama i putanji.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je ranije ovog meseca da su letovi otkrili da je "sposoban da sprovodi operacije prikupljanja obaveštajnih podataka".

Foto: Tanjug/Tanjug/Department of Defense via AP

 

Kako piše BBC, zvaničnici su prvi put saznali za balon kada je prešao u vazdušni prostor Aljaske 28. januara.

Borbeni avioni koji pripadaju komandi severnoameričke vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) - zajednička operacija SAD i Kanade - identifikovali su strani objekat, ali ga vojska tada nije oborila.

Foto: Tanjug/AP

 

Zvaničnici su objasnili da nisu mogli da obore balon iznad kopna jer su njegova veličina i potencijalne predstavljale realnu pretnju za civile na zemlji.

Jedan zvaničnik odbrane rekao je američkim zakonodavcima ranije ovog meseca da je balon visok koliko i Kip slobode i da ima "korisni teret veličine mlaznog aviona".

Slika iz pilotske kabine koja je objavljena u sredu snimljena je dan pre nego što je balon oboren sa obale Južne Karoline 4. februara. Nakon obaranja, svi ostaci balona prikupljeni su iz Atlantskog okeana prošlog petka.

Foto: Tanjug/AP

 

Komadi krhotina, uključujući njihov korisni teret, pronađeni su i proučavaju se, rekla je zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing, prenosi BBC.

Foto: Tanjug/U.S. Navy via AP

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".