Iako je kurkuma poznata od davnina po svojim delotvornim svojstvima, jer poseduje antibakterijska dejstva, a  i prirodan je lek protiv artritisa i reume, ipak se ispostavilo da prekomerna konzumacija kurkume može dovesti do fatalnog oštećenja jetre, ali i predoziranja.

Lekari upozoravaju na predoziranje kurkumom, nakon što je jednom muškarcu pukla žučna kesa zbog uzimanja previše praha ovog začina.

Kurkuma je širom sveta cenjena zbog svojih antiinflamatornih efekata i smatra se da pomaže kod svega, od HIV-a i stomačnih tegoba do depresije i artritisa. Dodatak se obično uzima u obliku pilule ili praha.

Međutim, doktori sa Državnog univerziteta u NJujorku naglašavaju potencijalnu opasnost od prekomernog unosa ovog biljnog suplementa. Kako je pisalo u izveštaju, ovaj muškarac je koristio između 1.500 do 2.000 mg suplemenata kurkume svake noći, dok je najviše preporučena količine od 500 do 2.000 mg.

Ovi dodaci ishrani se ne preporučuju osobama sa kamenom u žuči, jer kurkuma povećava sposobnost žučne kese da izbacuje žuč u žučne kanale.

Student medicine sa  Državnog univerziteta NJujorka, Alehandro Vega i specijalista za bubrege dr Erni Jap, koji su pregledali slučaj, rekli su da bi kamen u žuči ovog muškarca u kombinaciji sa predoziranjem kurkume mogao da dovede do pucanje žučne kese. Lekari napominju da je dnevna dozvoljena doza kurkume od 500 do 2.000 mg.

(MONDO)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".