Ubrzo posle pobede Leta 3 na "Dori" neki su zatražili diskvalifikaciju benda jer pesma aludira na Vladimira Putina i rat u Ukrajini, što se smatra uplitanjem politike u pesmu, a kosi se sa "apolitičnim" pravilima Evrovizije.

Organizator ovogodišnje završnice Evrovizije u Liverpulu je Bi Bi Si odakle su za hrvatski Jutarnji list rekli:

- Takmičenje za pesmu Evrovizije je porodična zabavna emisija i EBU (Evropska radiodifuzijska unija) očekuje da svi učesnici osiguraju da svi umetnici imaju to na umu, kao i vrednosti ESC-a, kada pripremaju svoje nastupe, posebno u pogledu golotinje, seksualne konotacije te uopšte provokativnosti. Dodatno, pravila Evrosonga navode da će se svi takmičari pridržavati vrednosti ESC-a i EBU-a i ne smeju da dele nikakva otvorena politička ili druga mišljenja koja su u suprotnosti s ESC-ovim vrednostima i/ili koja mogu da dovedu takmičenje na loš glas. To uključuje zabranu bilo kakvih političkih izjava odabranih umetnika u svakom trenutku, bilo pre takmičenja, na ili izvan pozornice tokom događaja.

Foto: Jutjub printskrin/HRT Dora

 

Na primer, 2021. godine Belorusija je bila izbačena iz takmičenja zbog prigovora da se tekst njihove pesme rugao masovnom protetstnom pokretu protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.

- Mislim da je jedino pošteno, budući da je EBU diskvalifikovao Belorusiju 2021., da diskvalifikuje Hrvatsku ove godine. Pesme govore o doslovno istoj stvari, samo sa suprotne strane. A tome nije mesto na evrovizijskoj pozornici - glasi jedan od recentnih komentara na Tviteru.

Zbog tadašnje beloruske pesme bila je pokrenuta peticija kojom se tražila diskvalifikacija Belorusije s Evrovizije, a EBU je u saopštenju istakao da pesma zbog svoje političke prirode nije u skladu sa pravilima takmičenja. Belorusija je naknadno dobila mogućnost ponovnog slanja modifikovane verzije pesme ili odabira druge pesme. No i drugu predloženu pesmu EBU je odbio pa je Belorusija te godine bila diskvalifikovana sa takmičenja.

Foto: Jutjub printskrin/HRT Dora

 

A 2016. predstavnica Ukrajine Jamala izazvala je buru pjesmom "1944", koja govori o sovjetskim zločinima nad krimskim Tatarima. Odbor za medijsku politiku ruske Dume tada je zatražio da se Ukrajina diskvalifikuje jer šalje političku poruku i krši pravila takmičenja, ali EBU je tom prilikom ustvrdio da pesma nije politička te odobrio nastup Jamali.

Što se golotinje tiče, toga na pozornici inače slobodoumne i tolerantne Evrovizije ne sme biti. Beloruski predstavnik umetničkog imena Ivan 2016. godine je poželeo da nastupa go sa vukovima, ali očito se to šefovima takmičenja nije svidelo jer je u polufinalu bio odeven. Moguće je da je to bio razlog što nije uspeo da prođe u završnicu, piše Jutarnji list.

- Pravila su pravila i vrlo su precizna. Moramo ih poštovati. Na Evroviziji nema političkih poruka. Takođe, niko nije do sada bio go na pozornici, pa tako neće ni sad - rekao je urednik "Dore" Tomislav Štengl.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".