Rođena Rimljanka, od roditelja visokog roda koji su bili pobožni hrišćani, odbila je da se udaje, umesto toga se unevesti u Hristu.

Tadašnji car Aleksandar beše neodlučan u veri, a njegove sluge izvedoše Tatjanu devicu u Apolonov hram da se pokloni. Ona se pomoli Hristu i odmah se dogodi zemljotres, pade idol i sruši se deo hrama koji je ubio mnoge neznabošce.

Tatjanu su surovo mučili i šibali, sekli joj meso i strugali je žiletom, vadili oči i bacili u tamnicu. Bog je slao anđele koji su joj lečili rane, tako da se Tatjana svako jutro javljala mučiteljima potpuno zdrava. Prema predanju, ruke dušmana koji su je mučili su trpele veliku bol jer ona bi tvrda kao nakovanj, ali su po naredbi nastavili da je muče. Iz posekotina nije tekla krv, već je poteklo mleko, a divan miris poče da se širi prostorijom.

Foto: Vikipedija

 

Mučiteljima se u jednom trenutku otvoriše oči i oko Tatjane ugledaše četiri anđela, pa počeše da i oni veruju u Hrista, zbog čega su i sami mučeni i ubijani.

Bačena bi pred lava, međutim, životinja krene da se umiljava. Bacili su je u oganj, međutim, anđeli je spasiše, a sluge koje su je bacile ostadoše mrtve. Doveli su na kraju njenog oca i posekli oboje mačem. Upokojila se oko 225. godine.

Molitva na današnji dan

Foto: Vikipedija

 

Ovčica Tvoja Isuse, Tatijana, zove silnim glasom: "Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe." NJenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.

Zaštitnica studenata

Rusi počeše da slave Svetu mučenicu kao zaštitnicu studenata jer je na današnji dan 1755. godine osnovan Moskovski univerzitet, prvenstveno kao rođendan, a kasnije i kao praznik svih studenata.

Foto: Vikipedija

 

Zaštitnica je obrazovanja i učenika. Veruje se da se može obratiti Svetoj Tatjani za pomoć pre polaganja ispita, te se veruje da će se ojačati samopouzdanje i da će doneti sreću.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".