Povodom pucnjave na Karaburmi, kada je policija usmrtila muškarca koji je pre toga opljačkao benzinsku pumpu u Mirijevskom bulevaru, oglasili su se tužilaštvo i MUP. Prema njihovom saopštenju, pljačkaš, bez obzira na opomene policije, nije hteo da spusti pištolj.

Prema objavljenim detaljima policija sustigla pljačkaša, 500 metara od pumpe u Mirijevskom bulevaru, koju je opljačkao oko 21.30 i, prema zvaničnom saopštenju, nije imala drugog izbora nego da puca jer je pljačkaš pretio pištoljem.

Stručnjaci objašnjavaju u kojim situacijama policija, po zakonu, ima pravo da upotrebi službeno vatreno oružje.

- Zakon o policiji precizno definiše kada je dozvoljeno upotrebiti vatreno oružje. Ono se koristi jedino u slučaju kad se drugim sredstvom prinude ne može odbiti istovremeni protivpravni kojim se ugrožava život policijskog službenika ili drugog lica. Dakle upotrebljava se samo kada je apsolutno nužno - objašnjava profesor krivičnog prava na Fakultetu bezbednosti Mladen Milošević.

Objašnjava da je, pre nego što upotrebi oružje, policajac dužan da izgovori reči upozorenja koje glase "stoj, policija, pucaću!".

- Ukoliko lice ne postupi po naređenju, policijski službenik je dužan da ispali hitac u vazduh, takozvani upozoravajući hitac u vazduh i tek nakon toga može da upotrebi vatreno oružje - kaže Milošević.

Ipak, to pravilo, kaže, ima izuzetak: Ukoliko bi se time dovelo u pitanje odbrana od napada i dodatno ugrozio život policajca ili drugog lica koje štiti, onda nije dužan da izda ovo upozorenje.

Komšije nisu čule pucnjavu 

Komšije tvrde da nisu čule pucnjavu i da su tek kasnije, kada je policija zatvorila ulicu, pretpostavili da se nešto dešava.

Inače, prema zakonu i samo potezanje vatrenog oružja ili čak imitacije oružja dovoljan je razlog da policija upotrebi svoje službeno oružje.

Kako piše u zajedničkom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, osumnjičeni je, kada su ga sustigli policijski službenici, uperio pištolj ka njima i oglušio se na njihova upozorenja da spusti oružje, nakon čega su oni ispalili tri hica i usmrtili osumnjičenog.

(RTS)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".