Uprkos činjenici da na planeti Zemlji ima devet milijardi ljudi, svet je još uvek malo mesto. Rodbinske, poslovne i prijateljske su duboke, i bez obzira na to koliko ima ljudi na bilo kom mestu i u bilo kom trenutku, čini se da postoji samo krajnji stepen razdvajanja između svih. Italija je 1940-ih bila kritično mesto. U jeku Drugog svetskog rata, italijansko stanovništvo trpelo je mučne svakodnevne represije pod ozloglašenim diktatorom Benitom Musolinijem. 

Tokom svoje želje za osvajanjem teritorija i suzbijanjem svakog potencijalnog otpora u svojo zemlji, Musolini je koristio varvarsku taktiku koja bi zadrhtala i najhladnokrvnije među nama. Kako nam istorija prenosi, zloglasni fašista je koristio otrovni gas i koncentracione logore da zastraši svoje neprijatelje i proširi "italijansko carstvo" koje je želeo da podigne na bilo koji način. "To je fašističko carstvo, imperija mira, imperija civilizacije i čovečanstva", rekao je jednom prilikom. 

Kako je onda, zapitaće se mnogi, neko tako anđeoskog lica i popularnosti kao italijanska glumica Sofija Loren postala nešto poput Musolinijevog ličnog poznanika? Omiljena italijanska glumica i manekenka preko bračnih veza bila je direktno povezana sa zloglasnim vođom. Godine 1962. sklopljen je brak između Sofijine sestre Ana-Marije Šikolone sa Musolinijevim sinom, Romanom Musolinijem. 

Musolinijeva svastika

- Romano Musolini, džez pijanista i sin Benita Musolinija, danas se oženio Anom Marijom Šikolone, sestrom Sofije Loren, filmske zvezde, u sceni gotovo potpune konfuzije - pisao je NJujork tajms tog 3. marta 1962. godine.

NJihova veza bila je široko rasprostranjena kontroverza koja je izazvala globalnu buku u javnosti. Na društvenim mrežama dostupni su čak i snimci njihovog venčanja koje je tada izazvalo veliku pažnju medija.

U početku, Sofija Loren iako je prisustvovala ceremoniji venčanja, nije krila svoje negodovanja zbog odluke sestre da se uda za sina jednog od najosuđivanijih i najokrutnijih vođa 20. veka, ali na kraju je prihvatila njihov brak i podržala svoju sestru. 

Na fotografiji sa svadbe može se videti kako slavna glumica drži bebu, svoju sestričinu Alesandru Musolini 1963. Ćerka Ane Marije i Romana Musolinija je na kraju postala politička ličnost i služila je u Evropskom parlamentu između 2014. i 2019. godine, osvojivši zapanjujuću broj glasova tokom njene kampanje za drugi mandat. Pre upliva u politički život, Musolinijeva je bila angažovana glumica kao i njena tetka. Glumila je u 12 različitih filmova između 1972. i 1990. godine. Udata je za Maura Florijanija u oktobru 1989. i majka je troje dece. 

Ko je bio Romano Musolini?

Romano Musolini (1927-2006) bio je najmlađi od petoro dece Benita Musolinija. On je imao 17 godina kada mu je otac umro 1945 godine. Pod vladavinom diktatora Osovine, a mnogi aspekti njegovog života su bili ozbiljno ograničeni i potpuno nedostupni. Dok je ostatku Italije bilo zabranjeno da sluša ili pušta džez muziku, Romano Musolini se zaljubio u ovaj žanr kao dete i odlučio da u njemu posveti karijeru. Sam je naučio da svira klavir i postao strastveni slušalac različitih džez umetnika. Međutim, kada se Drugi svetski rat završio i njegova osramoćena politička karijera završila pre nego što je i počela, pobegao je na ostrvo Iskija sa preostalim članovima porodice i njegovi muzički poduhvati su stavljeni na čekanje. 

Foto: Profimedia

 

Nakon što je prošlo nekoliko godina i splasla stigme oko njegovog prezimena, Romano je oživeo svoje muzičke aspiracije i potpisao prvi ugovor za album 1956 godine. Valter Veltroni, bivši gradonačelnik Rima, opisao ga je kao "ličnost koja je doprinela, u dalekim i teškim godinama, širenju i popularizacije izuzetne umetničke snage džeza u Italiji".

Romano je 2006. objavio autobiografsku knjigu o odrastanju kao dete jednog od najgorih diktatora u istoriji pod naslovom " Moj otac Duče: Memoari Musolinijevog sina.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".