Filip Marlin je nekada igrao za Mančester junajted, Norič i Kardif, i važio za fudbalera kome su predviđali lepu budućnost, ali je jednog dana samo "prelomio" i promenio život iz korena. Postao je rimokatolički sveštenik u rodnoj Severnoj Irskoj, pošto su mu kako je rekao dosadili novac i žene.

Prošao je Junajtedovu akademiju, zatim i stigao do prvog tima velikana sa "Old Traforda", ali je odigrao samo jednu utakmicu u Premijer ligi. Usledio je transfer u Norič, koji je 1999. godine bio vredan pola miliona funti. I to se pokazalo kao pravi potez. "Kanarinci" su se vratili u Premijer ligu, a Marlin je upisao čak 161 nastup. Postao je i ljubimac navijača.

Zatim je prešao u Kardif 2005. godine i tada je usledio i pad u karijeri. Borio se za mesto u timu, pa je jedno vreme nosio i dres Lejton Orijenta i Kings Lin Tauna. U penziju je otišao 2008. godine, a za nacionalni tim igrao je 27 puta.

Kada je imao 31 godinu, osnovao je bratstvo pošto je tvrdio da je bio zaveden novcem i ženama. Kada je bio na vrhuncu karijere, zarađivao je 600 hiljada funti godišnje.

U izjavi za sajt Noriča, svojevremeno je objasnio šta mu se dešavalo, odnosno kada je počeo da razmišlja o promeni načina života.  

- Teško mi je da odredim poseban trenutak. Rekao bih da je počelo u poslednjoj sezoni u Noriču i tada sam već pomišljao kako sam nezadovoljan načinom života. Imao sam divan život kao fudbaler. Bio sam privilegovan, ali sam bio okružen stvarima kojima i nisam bio zadovoljan. Bio sam pomalo i šokiran - zašto nisam bio srećan, a imao sam sve što mladi čovek može sa poželi.

Ponovo sam počeo da ispitujem svoju veru, onu koju sam imao kada sam bio mlađi. Odlučio sam da se vratim kući i tokom te godine se sve okrenulo u potpunosti. Volontirao sam u svratištu za beskućnike neko vreme, počeo da idem na mise i da se molim svakodnevno. To me je u potpunosti ispunjavalo. Fudbal je imao uspone i padove, a u ovom slučaju sam imao neku stabilnost - rekao je Marlin koji je prvo želeo da postane sekularni sveštenik pa je na u Belfastu studirao filozofiju.

Tokom studija je osetio da ga religija još više privlači, pa je postao sveštenik Dominikanskog reda 2017.

- Osetio sam jaku potrebu da promenim način života, trajalo je nekoliko meseci, a onda sam smogao hrabrosti da još istražujem. Odlučio sam i sada je već osam godina iza mene - dodatno je objasnio sada 45-godišnji sveštenik.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".