Jedna od najpoznatijih pesama koje je ostavio iza sebe, svakako jeste pesma "Pevam danju, pevam noću" koja je nastala iz ljubavi prema ćerci Vuka Karadžića Stefanovića Mini. 

Pesma je napisana u jednim dahu, na Badnji dan, 1849. godine.Balkanska zvezda Zdravko Čolić je ovu pesmu utkao u večnost još jednom vek i po kasnije. 

Mina je posle nastanka ove pesme zapisala: 

- Na taj dan, Vuk je gostio svoje zvanice, a i prijatelje, a jedan od tijeh donio je meni na dar knjižicu – spomenicu. Ja zaredih da mi svaki od gostiju što u nju upiše, pa dođoh i na Branka. Dok se okrenuh, već je napisao: "Pevam danju, pevam noću, pevam sele što god ‘oću, a i što ‘oću to i mogu, samo jedno još ne mogu, da zapevam glasovito, glasovito, silovito, da te dignem sa zemljice, da te metnem međ’ zvezdice..."

Foto: Arhiv Novosti

 

Ona je ovu pesmu okarakterisala kao "mirisni cvetak", dok je za Branka rekla da je "đenije". 

Ako je suditi prema rečima iz Mininog književnog i likovnog portreta, vidi se da su postojale simpatije između Branka i nje. To se vidi i iz Brankove prepiske sa Dančićem. Međutim, sudbina nije dala da se student koji je siromašan oženi ćerkom Vuka Karadžića.

Mladi pesnik je u svojoj dvadeset i petoj godini pesmu posvetio lepoj dvadesetjednogodišnjoj Mini. Kao siromašni student na beznadežnom lečenju od tuberkuloze u Beču, imao je još toliko snage i pesničkog poleta da Minu “izdigne” među zvezde u pesmi koja počinje stihom "Pevam danju, pevam noću".

Branko je preminuo od tuberkuloze 1853. godine u 29. godini. Posle pet godina, lepa Mina se udala  u Sabornoj crkvi u Beogradu za Aleksu Vukomanovića, osnivača katedre za srpski jezik, istoriju i književnost na beogradskom Liceju, i bratanca kneginje LJubice.

Mina je dobila sina Jakova, ali brak nije bio srećan. U ratu je 1876. godine izgubila sina. 

Mininom smrću 1894. ugašena je loza Vuka Karadžića.

Pevam danju, pevam noću

Pevam danju, pevam noću,
Pevam sele, što god hoću;
I što hoću, to i mogu,
Samo jedno još ne mogu:
Da zapevam glasovito,
Glasovito, silovito,
Da te dignem sa zemljice,
Da te metnem međ’ zvezdice.
Kad si zvezda, sele moja,
Da si među zvezdicama,
Među svojim, sele moja,
Milim sestricama.

(Lepote Srbije)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".