U vozu je bilo 20 cisterni sa amonijakom, a najmanje jedna je pala u korito Nišave prilikom klizanja. Amonijak u dodiru sa vodom ima burnu reakciju.

Građani su upozoreni da ne izlaze napolje ako ne moraju, a u pirotskoj bolnici zbog simptoma trovanja amonijakom hospitalizovana je 51 osoba. U UKC Niš, tokom večeri i noći, do sada, zbrinuto je ukupno 15 pacijenata, 12 odraslih i troje dece. Prema poslednjem izveštaju lekara, svi pacijenti su trenutno stabilnih vitalnih parametara i nisu životno ugroženi.

Na društvenim mrežama pojavio se jeziv snimak koji pokazuje širenje ovog štetnog gasa na auto-putu u blizini Pirota. Ono što iznenađuje jeste brzina kojom se amonijak širi. 

Kako se vidi na društvenim mrežama, kamioni koji su se zatekli u blizini su išli u rikverc, a ljudi su panično bežali.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Gusta oblak amonijaka nastala je kada je došlo do isparavanja, a ovaj štetni gas zbog svoje visoke toksičnosti može da uzrokuje trovanje koje može da prouzrokuje smrtne ishode kod ljudi. 

Ovo su simptomi trovanja amonijakom:

- naglo gušenje

- konjuktivitis

- bol u očima

- iritacija respiratornih organa

- tahikardija

- bol u grudima

- kašalj

Na običnoj tempe­raturi amonijak je bezbojan gas, oštrog, karakteri­stičnog mirisa koji je prvi znak upozorenja na moguću ekspoziciju ovom gasu. Tečni amonijak je 10-33% rastvor ovog gasa, ko­ji može dati pri kontaktu sa kožom promrzline I do III stepena.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".