Menadžer banke je dobio poziv "direktora" kog dobro poznaje, u kom mu je ovaj tvrdio da kompanija za potrebe određene aktivizacije treba da odobri transfer novca u iznosu od 35 miliona dolara. Menadžer banke je čak dobio mejlove od direktora i advokata odgovornog za dogovor.

Sve je izgledalo regularno, tako da je pomenuti menadžer banke nesluteći prevaru odobrio transfer novca. Međutim, ubrzo je usledio šok, jer se ispostavilo da se radi o velikoj obmani. Kriminalci su iskoristiti tehnologiju za "kloniranje" glasa direktora kompanije.

Ovo je drugi put da su kriminalci koristili ovaj alat za prevaru i laku zaradu. Prvi incident se dogodio 2019. godine, a kriminalci su tada klonirali glas direktora britanske energetske firme. To je rezultiralo ilegalnim transferom 243.000 dolara mađarskom dobavljaču.

"Audio i vizuelne prevare predstavljaju fascinantan razvoj tehnologije 21. veka, ali su neverovatno opasne jer predstavljaju ogromnu pretnju za podatke, novac i biznise", izjavio je Jake Moore, ekspert za sabjer rsigurnost u kompaniji ESET.

(Klik.ba)