Svetog Nikolu slavi najviše domova u Srbiji. Broj svečara prelazi 30 procenata ukupnog stanovništva naše zemlje. Ako računamo da prosečna porodica ima oko 20-ak gostiju za slavskom trpezom, onda je potpuno jasna izreka -  "Pola Srbije slavi Nikoljdan, a druga polovina odlazi u goste."

Na ulicama u Srbiji na dan svetog Nikole ponavlja se ista slika. Užurbani prolaznici, elegantno obučeni, sa cvećem i flašama pića u rukama žure da stignu na po dve, tri slave istog dana. Premda ove godine sveti Nikola spada u utorak, radni dan, vrlo je moguće da će se ovakva slika ponoviti i sutradan, pa čak i u sredu. Poznato je da mnogi Srbi slavu slave tri dana, a sada će to biti najviše iz praktičnih razloga.

Foto: Profimedia

 

 

Poštovanje Svetog Nikole u našem narodu objašnjava se ugledom koji je stekao još za života, u rimsko doba. Prelazeći u hrišćanstvo, za patrona ga je birao veliki broj Srba. Sveti Nikola Čudotvorac svojim životom nametnuo se kao simbol hrišćanskih vrednosti. Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju. Napuštajući paganska verovanja, Srbi su na primeru Nikolaja Mirlikijskog prepoznavali značaj i smisao hrišćanstva.

Koliko je poštovan govori i podatak da je njemu posvećena gotovo polovina hramova SPC. Sveti Nikola je takozvana krovna, manastirska slava Srpske patrijaršije. U okviru SPC postoji više od 600 crkava i manastira posvećenih Svetom Nikoli.

Mnogopoštovan u srpskom pravoslavlju sveti Nikola je bio zaštitnik srpskih kraljeva i vladara.

Foto: Vikipedija

 

 

Upravo zato su najstarije crkve naši vladari posvetili svetom Nikoli. Prema predanju, smatra se da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, te je s toga ovaj srpski kralj crkvi u Bariju poklonio ikonu ovog svetitelja na kojoj se zasniva današnja predstava ovog sveca prihvaćena u celom svetu. Po predanju, na tu ikonu verno je prenet svečev lik nacrtan na saboru u Nikeji, te se ova srpska ikona smatrana čudotvornom. Čak i danas stoji iznad velike časne trapeze koja pokriva grob svetog Nikole, a načinjena je od srebra koje je poklonio kralj Milutin. Kralj Milutin oko svečevog groba napravio je i kapelu izlivenu od mešavine srebra i zlata. Čak i posle propasti srednjovekovne države Srbi su i dalje darivali ovaj hram.

I Knez Miloš Obrenović je slavio Svetog Nikolu po svim narodnim običajima, a dok je dizao slavu, pucali su topovi i zvonila crkvena zvona.

(Opanak)
 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".