Prva priča je o tri devojke kojima je Sveti Nikola pomogao u nevolji. Kako njihov otac nije bio bogat i nije mogao da im omogući miraz, devojkama je umesto porodičnog života i udaje, pretio posao prostiturki. Sveti Nikola je saznao za to, pa je tokm noći u tri vreće ubacio  zlato i ostavio ispred prozora devojkama. Tada su dobile pravo da se udaju i zasnuju porodicu. Svetca prikazuju često na fotografijama sa tri jabuke koje često simbolišu miraz devojaka. 

Foto: Printskrin/SPC

 

Druga najpoznatija priča jeste ona koja ga prikazuje kao zaštitnika dece. Tokom perioda gladi, Nikolu je lokalni mesar pozvao u svoj dom. Nakon što je na stolu ugledao tanjir pun mesa, Sveti Nikola pomislio je ono najgore. Brzo se uputio u podrum domaćina mesara, gde je ugledao tri bačve, a u bačvama tela trojice dečaka. Nikola je brže-bolje oživeo dečake.

Pored toga, priča o Dedi Mrazu vodi poreklo od Svetog Nikole, pošto je delio poklone svakome koga je sreo, naročito deci i siromašnima. Sveti Nikola je  takođe nosio crveno odelo, baš kao i Deda Mraz iz bajki. 

Kada je reč o zaštitničtvu, verovanje se razlikuje u mestima u Srbiji. Pored moreplovaca, dece i siromašnih, veruje se da je bio i zaštitnik  lopova pokajnika, prostitzrki, trgovaca, pekara i zalagaoničara. 

Roditelji Svetog Nikole preminuli su od kuge. Nikola nije želeo da novac zadrži za sebe već je bogatsvo potrošio za hranu kojom je poslužio komšije i siromašne. 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".