Generacijama Novozelanđana biće zabranjeno da kupuju duvan prema odredbama paketa novih zakona protiv pušenja, koji je usvojen u parlamentu, i koji je među najstrožima na svetu.

Paket novih zakona uključuje zabranu prodaje duvana svima koji su rođeni 1. januara 2009. i kasnije, a nepoštovanje odredbi dovodi do kazne u iznosu do 150.000 novozelandskih dolara (95.910 američkih dolara). Zabrana važi tokom celog života osoba koje su generacijski - obuhvaćene novim propisima. 

Zakonom će se takođe smanjiti dozvoljena količina nikotina u duvanskim proizvodima i smanjiti broj prodavaca koji mogu da prodaju duvan za 90 odsto. 

„Ovaj zakon ubrzava napredak ka budućnosti bez dima", navela je pomoćnica ministra zdravlja dr Aješa Veral u saopštenju.

„Hiljade ljudi će živeti duže, vodiće zdraviji život, a zdravstveni sistem će imati pet milijardi dolara više jer neće morati da izdvaja sredstva za lečenje bolesti izazvanih pušenjem, kao što su brojne vrste raka, srčani udari, moždani udari, amputacije", dodala je.

Broj prodavaca koji imaju dozvolu za prodaju duvana biće smanjen na 600 do kraja 2023. sa aktuelnih 6.000.

Novi Zeland već se može pohvaliti jednom od najnižih stopa pušača među odraslima, a  pooštravanje zakona protiv pušenja - deo je vladinih napora da zemlja bude „slobodna od pušenja i bez duvanskog dima" do 2025. godine.

Samo Butan, koji je zabranio prodaju cigareta 2010. godine, imaće strože zakone protiv pušenja.

Broj odraslih Novozelanđana koji puše pao je za polovinu u protekloj deceniji na 8 procenata, a 56.000 ih je prestalo u prošloj godini. Poređenja radi - 25 odsto odraslih Francuza pušilo je 2021. godine.

ACT Novi Zeland, koji ima deset od 120 mesta u parlamentu, osudio je zakon, navodeći da će nove mere „ubiti" male radnje i usmeriti ljude na crno tržište.

Generacijama Novozelanđana biće zabranjeno da kupuju duvan prema odredbama paketa novih zakona protiv pušenja, koji je usvojen u parlamentu, i koji je među najstrožima na svetu.

(RTS)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".