Ambicija i humanost bili su emocije koje su Slavicu vodile do cilja. 

- To su bitni segmenti života i mogu da ih se setim, kako da ne. Moja ambicija kada sam krenula je bila da budem dobar đak u Beogradu, da se vratim sa diplomom da donesem ponos tati i mami i da budem krajnje humana u poslu, dakle stručna i humana. Te ambicije, kada neko završi medicinu apsolutno se transformišu u to dakle biću normalan doktor jer to je sve ovo, ali ja moram iskoristiti one prednosti koje Beograd pruža. Znači, ja sam u jednoj od svetskih metropola, moj Kragujevac je bio prestoni grad nekada, a ja sam imala ambiciju da se vratim. Želela sam da budem lekar u Kragujevcu, međutim, naravno to je bilo vreme kada vam odmah ponude hoćete selo ili da čekate posao i onda sam ja naravno poželela da budem seoska doktorka .

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

Doktorka je bila presrećna što  je krenula tim putem i u sećanju joj je ostala seoska ambulanta odakle je sve počelo: 

- Bila sam doktorka u selu Lužnice kod Kragujevca i taj osećaj, kad seljak dolazi kod lekara, u to vreme seljak se kupao i dolazio čist kod lekara i kada je zadovoljan dolazio na kontrolu pa iz gunja vadi jabuku i da vam je i kaže: "Dete, prava si doktorka" znate, ta gratifikacija koju vi doživite, a vi mu izlečili zapaljenje grla, izlečili mu anginu neku, previli mu neku ranu, posekao se, i on prezadovoljan. To je takva početna gratifikacija za mladu doktorku, za mladog lekara, da nemam reči da vam kažem. Ja sam jako ponosna što sam od seoske doktorke do profesora univerziteta prošla sve faze sazrevanja u tom poslu. Sada se jako, jako rado sećam te svoje seoske ambulante i tih divnih ljudi koji su iz okoline Kragujevca dolazili na preglede. Tu sam porađala, postavljala dijagnoze zapaljenja pluća tako da je to jedna božanstvena stručna epizoda u mom životu koja je trajala nekoliko meseci. Posle sam radila u Hitnoj pomoći, dobila specijalizaciju ali tada smo svi morali biti bar dve godine lekari opšte prakse i prosto čoveka gledati kao celinu, a ne samo ja sam stručnjak za srce ili za dušu i ja samo to znam.

Foto: Profimedia

 

Zatim se dotakla upoznavanja sa Vladimirom Putinom:

- Jeste dobar frajer. Ovo je susret u našoj skupštini, ja sam mu bila domaćin. Znate šta me fasciniralo, nas dvoje smo išli sami od ulaza u skupštinu do mog kabineta i onda je on rekao: "Vi govorite izvanredni ruski, znam da ste bili u institutu "Imenji Behterev"" i rekao je tačan datum kada sam otišla, a kada sam se vratila. Ja sam bila šokirana šta li ovaj čovek sve zna kad zna o meni više nego ja. Inače, ima snažnu muskulatruru i onako, kako da vam kažem, deluje vrlo sigurno.

(Blic)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".