Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je kažnjiv svaki napad na Euleks i svaki akt nasilja nad kosovskom policijom, kao i da barikade na severu Kosova protivreče "svakom zakonu i svakom duhu dijaloga".

- Ponovna pojava barikada na severu Kosova protivreči svakom zakonu i svakom duhu dijaloga i ne samo da ništa ne rešava, već sve dodatno komplikuje - naveo je Rama.

Rama je ocenio da je odlaganje izbora od strane predsednice Kosova "sadržajan signal", na koji, kako je naveo, visoke vlasti Beograda moraju da odgovore istim duhom i osećanjem odgovornosti i da ne dozvoljavaju dalju eskalaciju destabilizujućih akata.

Foto: Novosti

 

- Beograd mora da izvrši uticaj na Srbe severa Kosova, ne opravdavajući njihove postupke, bez obzira na razloge! O razlozima se raspravlja, oni se ne koriste kao oružje protiv policije niti kao barikada protiv pravnog poretka, EU treba hitno sazove dijalog - poručio je Rama.

Foto: Tanjug

 

Podsetimo, posle najnovijih pretnji Aljbina Kurtija da će u večernjim satima napasti Srbe na barikadama svim raspoloživim sredstvima, predsednik Aleksandar Vučić sazvao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost u 19 časova, prenosi RTS.

O najnovijim odlukama predsednik će govoriti u Drugom dnevniku Radio-televizije Srbije od 19 sati i 30 minuta.

Foto: RTS printskrin

 

Podsetimo, ranije danas, nakon sastanka saveta za nacionalnu bezbednost, premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti je kontaktirao putem onlajn sastanka predstavnike Kvinte na KiM, koje je kratko informisao da će bezbednosne strukture tzv. Kosova, predvođene Specijalnim jedinicama policije NJSO, preduzeti sve mere kako bi uklonili barikade na severu.

On je našem narodu sa severa južne srpske pokrajine dao ultimatum da najkasnije do večeras sklone prepreke sa magistralnih puteva.

Foto: Novosti

 

Takođe, Kurti je informisao predstavnike Kvinte da je naredio policiji tzv. Kosova i svim službama da se stave u punu pripravnost za večerašnju akciju.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(Kosovo online)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".