Prema rečima komandanta Kadetske brigade, pukovnika Milana Končara, osnovni cilj te aktivnosti je unapređenje fizičke sposobnosti kadeta kao i starešina jedinice.

- Osim podizanja fizičke sposobnosti, važno je što se starešine dodatno usavršavaju u organizaciji, pripremi i realizaciji kondicionih marševa koji se periodično održavaju u okviru redovne obuke kadeta, rekao je pukovnik Končar, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Dodao je da je na terenima Vojne akademije, kroz više sličnih aktivnosti, održana i svojevrsna priprema za ovaj marš kroz naseljeno mesto.

Komandant Kadetske brigade istakao je da tokom realizacije ovakvih elemenata obuke i kadeti imaju priliku da stiču iskustvo o načinu organizovanja marševa što je, dodao je, od posebnog značaja za buduće oficire.

Foto: Ministarstvo odbrane i vojske

 

To je, kako je rekao, svojevrsna priprema za njihovu profesionalnu karijeru.

- Danas je na maršu završna, 144. klasa Vojne akademije i oni će uskoro biti u ulogama u kojoj su danas njihov komandant klase i komandiri vodova. Inače, marš se uvek organizuje po određenoj temi, a današnji je posvećen slavnoj istorijskoj ličnosti, našem proslavljenom vojvodi Stepi Stepanoviću, rekao je Končar.

U saopštenju se navodi da su u rodnoj kući vojvode Stepe kadete, na tradicionalan način, dočekali prijatelji iz istoimenog amaterskog Kulturno - umetničkog društva, a svojevrsni čas istorije održao im je domaćin objekta koji baštini sećanje na slavnog vojskovođu, Aleksa Vladičić.

Foto: Ministarstvo odbrane i vojske

 

- Srećan sam što su nam danas u poseti mladi srpski vitezovi. Želeli smo da ih domaćinski dočekamo i da im kažemo da smo veoma srećni zbog dolaska časnih čuvara naše otadžbine, kojima sam govorio o životnom putu velikog Vojvode Stepe i onome šta je on govorio svojim vojnicima, rekao je Vladičić.

U ime Vojne akademije, pukovnik Končar uručio mu je priznanje za doprinos i podršku u realizaciji zadataka te ustanove, a zahvalnica je dodeljena i predsedniku KUD-a Vladanu Životiću koji je, uz reči zahvalnosti budućim oficirima "što su na braniku otadžbine", poručio i da je misija KUD-a da, negujući narodne igre i pesme, bude na braniku zaštite tradicionalnih vrednosti i kulture naše zemlje.

Kadetkinja završne klase Vojne akademije Jovana Jovanović kaže da joj marš nije bio naporan, već vrlo zanimljivo iskustvo.

- Volela bih da ovakvih aktivnosti ima više, jer zaista doprinosi kondiciji, ali i kolektivnom duhu i razvijanju naše vojničke ličnosti, rekla je ona i izrazila zadovoljstvo što je imala priliku da poseti kuću slavnog vojvode Stepe.

Foto: Ministarstvo odbrane i vojske

 

NJen kolega Đorđe Pešić rekao je da mu je bila čast doći na ovakvo mesto, usput realizujući jednu važnu aktivnost.

- Veoma je vredna inicijativa, potekla sa Vojne akademije, da se ovakve aktivnosti organizuju", istakao je kadet završne godine i dodao da je među kolegama vladala dobra energija, uz jaku motivaciju, da na ovaj način zajedno posete važno istorijsko mesto vezano za slavnog srpskog vojvodu Stepu Stepanovića.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".