Vrhovni sud Turske izrekao je kaznu od 15 godina zatvora ubici Kadiru Aktašu koji je prethodno, 2017. godine, na nižoj sudskoj instanci osuđen na 25 godina zatvora zbog "ubistva sa predumišljajem".

Ovu sudsku odluku je poništio viši sud uz obrazloženje da je i okrivljeni povređen u incidentu i u drugostepenom postupku mu je izrekao kaznu od 16 godina zatvora za "namerno ubistvo izazvano nepravednom provokacijom".

Nakon žalbe ponovljen je postupak tokom kojeg je advokat optuženog tražio oslobađajuću presdudu za svog klijenta. Sud je na kraju doneo odluku da optuženi Kadir Aktaš bude osuđen na 18 godina zatvora zbog "namernog ubistva pod nepravednom provokacijom", ali sudsko veće je tu kaznu smanjilo na 15 godina.

FOTO: Arhiva VN

 

Ovakvu odluku klub sa Malog Kalemegdana smatra sramnom, a njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Kadriju Aktašu, ubici navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića u Turskoj, smanjena je u sredu kazna sa 25 na 15 godina zatvora???

KK Crvena zvezda mts najoštrije osuđuje ovakvu sramnu odluku kojom pojedinci u turskom pravosuđu ponovo ubijaju Marka Ivkovića, istovremeno i pravdu.

Pravdu za zločin koji se sada predstavlja kao nekakva „samoodbrana roditelja“ dok je mučki nožem u leđa ubadao Marka Ivkovića.

Da li je neko u tom sudu razmišljao danas o njegovoj porodici?

Da podsetimo sve još jednom – Marko Ivković je ubijen nožem u leđa pre utakmice Evrolige između Galatasaraja i Zvezde u Istanbulu, koja je odigrana 21. novembra 2014. godine.

Foto: Arhiva Novosti

 

KK Crvena zvezda mts apeluje na naše državne organe i predstavnike srpske diplomatije da reaguju na ovu nepravdu u skladu sa svojim okvirima i mogućnostima, posebno nakon vesti da su advokati ovog ubice u sredu u Istanbulu da tragedija bude veća – zahtevali puštanje na slobodu svog „klijenta“ jer je „odležao svoje“?

Za nas on nije nikakav „klijent“ u nekom pravnom ili imovinskom sporu  – već ubica koji je nekome oduzeo život, mučki i sa leđa! I to će ostati do kraja svog života!

Podsetimo, Marko Ivković ubijen je u Istanbulu uoči košarkaške utakmice Galatasaraj-Crvena zvezda u novembru 2014. godine.

Navijači Crvene zvezde svake godine obeležavaju godišnjicu pogibije ovog mladića.

Navijači turskog kluba su imali nekoliko skandaloznih ispada nakon ovog tragičnog događaja u kojem je život izgubio srpski mladić, a jedan od njih je i sramna poruka pred Zvezdino gostovanje Efesu u okviru prvog kolu top 16 faze Evrolige gostuje 2015. godine. Na Fejsbuk stranici Ultras Lifestyle koja okuplja radikalne navijače sa svih evropskih meridijana, objavljena fotografija za koju se tvrdi da je poruka navijačke grupe Galatasaraja "UltrAslan" i transparent sa porukom:

- Marko nije umro, on živi u paklu - napisali su navijači na transparentu. 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".