Epidemiolog dr Ivana Begović-Lazarević iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje Beograda kaže da se efekti ovog cepiva najpre uočavaju na genitalnim bradavicama s obzirom na to da se kancerozne lezije grlića materice ispoljavaju tek desetak godina nakon infekcije:

- Australija je o trošku osiguranja uvela HPV vakcinu za devojčice 2007. Već u periodu od 2008. do 2012. učestalost kondiloma se smanjila za 61 odsto, a u poslednjih 10 godina za 90 procenata.

Od drugih preporučenih vakcina za decu na listi su cepiva protiv varičele, gripa, hepatitisa A, rotavirusa, vakcina protiv meningkokoka.

- Sva ova cepiva su visokoefikasna, ali država kada planira koje će da finasira u obzir uzima broj inficiranih odnosno javno zdravstveni značaj - kaže epidemiološkinja Begović-Lazarević.

Foto: TV Pink printskrin

 

 

- Praktično govoreći humani papiloma virusi (HPV) su toliko masovno rasprostranjeni da jedino imunizacija protiv njih može da spreči veliki broj karcinoma koje uzrokuju.

HPV čini veliku grupu virusa, od kojih su neki sojevi kancerogeni i izazivaju karcinom grlića materice i druge maligne bolesti.

Pretpostavlja se da najmanje 80 odsto seksualno aktivnih osoba oba pola tokom života ima HPV infekciju. Humani papiloma virusi se dominatno prenose seksualnim putem i to vaginalno, analno i oralno.

Srbija je na petom mestu u Evropi po broju obolelih i smrtnih slučajeva od karcinoma grlića materice.

Prema podacima Insituta za javno zdravlje "Batut" za 2015. godinu, u Srbiji je postavljena dijagnoza cervikalnog karcinoma kod 1.095 žena a 424 žena je izgubilo život od ove bolesti.

Foto: Ministarstvo