Dečaci i devojčice koji su napunili 15 godina mogu sami da odluče da li žele ili ne da prime vakcinu protiv HPV-a. Ovo cepivo dostuno je svoj deci uzrasta od devet do 19 godina o trošku zdravstvenog osiguranja.

- Dete starije od 15 godina može samo da dođe, bez roditelja, kod pedijatra da se raspita o HPV vakcini i ako se odluči za to može da je primi bez prisustva roditelja ili staratelja - kaže dr Jelena Mitrović, načelnica pedijatrije Doma zdravlja Čukarica.

- Pošto ova vakcina nije obavezna, već preporučena pre primanja dete, odnosno mladi čovek, treba da potpiše pismenu saglasnost, a na to stiče pravo upravo sa navršenih 15 godina.

Nakon objašnjenja da se HPV cepivo daje u tri doze u intervalima dva meseca posle prve doze, a treća šest meseci od prve, pedijatar će da pregleda dete i ako je zdravo dati mu vakcinu.

Foto: Privatna arhiva

 

 

- Mi pedijatri više volimo da odluka o vakcinaciji bude porodična - kaže dr Mitrović. - Ipak, prednost ove samostalnosti je u tome što dete može samo da dođe kod lekara, u slučaju da je komplikovano da se roditeljnji organizuju da dođu sa njim. Činjenica je da je ovo dobro rešenje i za one mlade kojima je neprijatno da o ovome pričaju pred roditeljima ili za nešto starije koji smatraju da je to već njihova lična stvar.

Vakcina sprečava infekciju humanim papiloma virusom (HPV). HPV čini veliku grupu virusa, od kojih su neki sojevi onkogeni i izazivaju karcinom grlića materice i druge maligne bolesti. Pretpostavlja se da najmanje 80 odsto seksualno aktivnih osoba oba pola tokom života ima HPV infekciju.

U SAD oko 14 miliona ljudi godišnje ima potvrđenu HPV infekciju. HPV infekcija se širi seksualnim putem i to vaginalno, analno i oralno. Kod većine, tačnije u devet od 10 slučajeva, ova infekcija prestaje spontano u roku od dve godine. Ali, neki sojevi HPV mogu da dovedu do malignih bolesti, tako da se u SAD godišnje dijagnostikuje 35.000 karcinoma uzrokovanih HPV-om.

Srbija je na petom mestu u Evropi po broju obolelih i smrtnih slučajeva od karcinoma grlića materice. Prema podacima Insituta za javno zdravlje Batut za 2015. godinu, u Srbiji je postavljena dijagnoza cervikalnog karcinoma kod 1.095 žena a 424 žena je izgubilo život od ove bolesti.

Foto: Ministarstvo