Sve se dogodio u učionici, kada je najpre jedan maloletnik udarao pesnicom drugog i terao ga da glavom udara u školsku klupu, dok je drugom učeniku zategao kanap oko vrata, dok ga je drugi punoletni učenik udarao u glavu.

Nasilnici su nakon toga naterali maloletne učenike da se skinu i nagi šetaju po učionici i sve to snimali mobilnim telefonima.

Nadležnim organima je slučaj prijavljen u utorak, 8. novembra, a o svemu je obavešten i Centar za socijalni rad.

- Naloženo je prikupljanje potrebnih obaveštenja, takođe da se obavi razgovor sa oštećenima, očevicima događaja, nabavi medicinska dokumentacija za oštećene i podnese krivična prijava protiv Đorđa J. zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje - rečeno je u Tužilaštvu.

Prema rečima psihologa i psihoterapeuta Jovane Stojković, maltretiranoj deci će sigurno ostati velike traume, pa im je neophodno obezbediti psihološku podršku. Koren problema treba tražiti u kući i ponašanju roditelja.

Foto: N. Skenderija/printskrin/Ilustracija

 

- Vršnjačko nasilje je sve učestalije i ostavlja doživotne traume. Ovakvo ponašanje je često prouzrokovano zanemarenim ili neadekvatnim roditeljstvom, kao i životom u disfunkcionalnim porodicama. Neefikasna disciplina u porodici podrazumeva nasilno ponašanje prema deci, često kažnjavanje, zlostavljanje, zanemarivanje, pa i preterano dopuštanje. U školama treba pod hitno organizovati sistem podrške gde će žrtve ili neko dete koje se oseća ugroženim moći da se obrati za podršku i zaštitu - zaključila je Stojkovićeva.

Podsetimo, nedavno su trojica učenika trećeg razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić” iz Vranja pretukla druga iz odeljenja u jednoj igraonici, a Ministarstvo prosvete će u tu školu poslati prosvetnu inspekciju i stručno-pedagoški nadzor da bi ispitali postupanje škole i koje su mere preduzeli.

Govoreći o učeničkom nasilju, pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić rekao je da je za vreme korone bilo zastupljeno nasilje kroz digitalni oblik, a sada se vratilo fizičko nasilje.

- Škole imaju svoje timove za zaštitu učenika od diskriminacije, imaju planove i programe i cela škola mora da preduzme određene aktivnosti. Nasilje jeste sada dosta vidljivije, uzimajući u obzir i društvene mreže. Ali mi imamo nultu toleranciju na nasilje i škola reaguje na svaku prijavu.

(Alo)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".