NJegovo priznanje, na zaprepašćenje 120 okupljenih biskupa na skupu u svetom gradu Lurdu, pročitao je predsednik Konferencije francuskih biskupa Erik de Mulen Bofor. Kardinal Rikar je i sam sojevremeno bio predsednik ove Konferencije.

- Pre 35 godina, dok sam bio paroh, ponašao sam se prekorno sa četrnaestogodišnjom devojčicom. Moje ponašanje je nužno izazvalo ozbiljne i trajne posledice po ovu osobu – napisao je između ostalog kardinal.

Žan Pjer Rikar je u to vreme službovao u Marselju. Kardinal je postao 2006. godine, a bio je biskup i u Monpeljeu i Bordou, odakle je 2019. godine otišao u penziju.

On se odmah, kako je rekao, stavio na raspolaganje sudskim i crkvenim vlastima. Sud u Marselju je pokrenuo preliminarnu istragu, iako je po svoj prilici reč o zastarelom predmetu. Ipak, namera je da se utvrdi da li je bilo još kardinalovih sekusualnih žrtava. Marseljska biskupija je uputila poziv svim vernicima da prijave takve eventualne slučajeve.

Predsednik Konferencije francuskih biskupa je istovremeno istakao da se vodi istraga protiv 11 biskupa zbog sličinih dela. Navedeno je da postoji šest od ranije poznatih slučajeva, među kojima je i Pjer Pikan, optužen da nije prijavio slučaj, i koji je u međuvremenu, 2018. godine preminuo. Ostali su novi slučajevi, među kojima je i Žan Pjer Rikar.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".