Posle druge u nizu titule Mančester Junajteda, očekivali su se veliki uspesi ove sezone i prekid evropske dominacije Real Madrida. Prethodne sezone ih je upravo Kraljevski klub nokautirao u polufinalu.

Po Junajted sve išlo dobro. Počeli su dominantnom pobedom u Irskoj protiv Šamroka, izbacujući ih ukupnim rezultatom 9-2. Zatim na red dolazi Dukla Prag koji je takođe bio poražen rezultatom 3-1, a onda dolazi sudobonosni meč protiv Jugoslovenskog predstavnika - Crvene zvezde.

Crvena zvezda - Mančester Junajted

 

 

Prvi meč se igrao na Old Trafordu gde je Junajted uspeo da dođe do pobede 2-1. Lopta se prebacila u Beograd gde Junajted nije imalo nimalo lak zadatak.

 

 

Crveno-beli predvođeni Rajkom Mitićem i Dragoslavom Šekularcem su izašli na megdan Mančester Junajtedu. Meč je počeo u znaku Đavola. Postigli su tri gola, Denis Vajolet jedan, a zatim dva gola Bobija Čarltona. Beogradski predstavnik je ekspresno u drugom poluvremenu počeo da vraća rezultat - postigavši tri pogotka za manje od 15 minuta.

Međutim, do kraja meča nije više bilo golova, te je Mančester Junajted prošao u sledeći krug takmičenja.

Crni Minhen

Fudbaleri Mančestera su putovali nazad ka Britaniji i iz Beograda poleteli ka Minhenu, odakle je bio sledeći avion za Englesku.

Avion sa Minhenskog aerodroma je pokušao da poleti u lošim uslovima. Oluja nije prestajala,a avion je doživeo tragičan pad. Te noći se ugasilo 23 života. Sedam igrača Junajteda je stradalo, dok je neko vreme kasnije i osmi podlegao povredama.

 

 

Ser Bobi Čarlton

Jedan od članova generacije koji je preživeo često pripisuje i duguje svoj život sreći. On je pre poletanja, zajedno sa Vajoletom, zamenio mesto sedenja sa Tejlorom i Pegom koji su tog dana izgubili živote.

 

 

Čarlton je nekim čudom ispao iz kabine, a preživeli Hari Greg, koji je bez povreda izašao iz aviona ga je vukao od aviona u strahu od eksplozije. Čarlton se tek 14. februara, osam dana nakon tragedije, vratio u Englesku.

Dvadesetogodišnji Čarlton se ipak posle oporavka vraća fudbalu. Ovaj fudbaler će videti Junajted na vrhu Evrope i dočekati da podigne ušati trofej deset godina nakon tragedije, kada je Mančester Junajted uspeo da savlada portugalsku Benfiku rezultatom 4-1.

 

 

Karijeru je završio 1973. godine, svoju karijeru je krunisao titulom sa Mundijala, titulom Evropskog kupa i brojnim individualnim nagradama. Pored toga, postavio je rekord najboljeg strelca Đavola koji je srušio Vejn Runi decenijama kasnije. Takođe je odigrao najviše utakmica za Junajted, sve do Rajana Gigsa koji danas drži taj rekord.

BONUS VIDEO: TRESLE SU SE MREŽE: Ovo su najefikasnije utakmice u istoriji Mundijala

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".