Sunce, Mesec i Zemlja danas će se naći na istoj ravni, pa će iz Srbije i celog sveta biti moguće da se posmatra delimično pomračenje Sunca. Mesec će pokriti jednu trećinu Sunčevog prečnika, a pomračenje će biti najvidljivije oko 12.30 sati.

Astronomija razlikuje tri vrste pomračenja: potpuno, koje je u Srbiji bilo vidljivo 1999. godine, prstenasto i ono koje će se danas dogoditi - delimično. Kada se Mesec nađe između Zemlje i Sunca, dolazi do zaklanjanja jednog dela zvezde. U toku godine može se desiti od dva do pet pomračenja Sunca, ali se ona ne vide uvek sa istog mesta.

- U Beogradu će Mesec dodirnuti Sunce u 11.22, a napustiće Sunčev disk u 13.38. Na sredini pomračenja biće pokrivena otprilike jedna trećina Sunčevog prečnika - rekao je dr Miodrag Dačić.

Maksimum pomračenja prvo će biti najvidljiviji u Banjaluci u 12.25, potom će Novosađani moći da vide "zenit" pomračenja u 12.29, a minut kasnije Beograđani. Iako ovo privlači veliku pažnju, važno je da napomenemo da posmatrači vode računa kako će danas posmatrati Sunce.

(Novosti)

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".