Doktor Katarina Sedlecki, specijalsita ginekologije i akušerstva, kaže da za to postoje dva razloga: 

- Prvi je što se tada postiže bolji imunitet protiv tipova humanog papiloma virusa (HPV) koji su odgovorni za nastanak oko 90 odsto slučajeva raka grlića materice, ali i drugih anogenitalnih karcinoma i karcinoma glave i vrata i 80 do 90 odsto slučajeva genitalnih bradavica ili šiljatih kondiloma. Drugi je razlog što HPV vakcinu treba primeniti pre početka seksualne aktivnosti, a u tom uzrastu je mala verovatnoća da je neko već doživeo seksualno iskustvo. 

Iako se humanim papiloma virusima mladi zaraze već na početku seksualne aktivnosti, simptomi se ne javljaju odmah. 

- Najveći broj inficiranih osoba u početku nema nikakve simptome, zbog čega nastavlja da prenosi humani papiloma virus svojim partnerima - kaže dr Sedlecki. 

Foto: Jutjub printskrin/Koreni TV

 

 

Ukoliko je mlada osoba pre vakcinacije stupila u seksualne odnose, ona i dalje ima korist od dobijanja HPV vakcine. 

- To je zato što ovo cepivo štiti od devet tipova HPV-a, a veoma je mala verovatnoća da je osoba inficirana svim tim tipovima - kaže naša sagovornica. - Osim toga, prirodna infekcija ne ostavlja trajni imunitet protiv ovog virusa, tako da će jedino vakcina sigurno pružiti dugotrajnu zaštitu. 

Doktorka Sedlecki napominje da ima devojčica koje postaju seksualno aktivne sa 16 i manje godina, a istraživanje je pokazalo da je to slučaj kod svake četvrte seksualno aktivne adolescentkinje: 

- Veliki broj njih iz različitih razloga ne otkriva svojim roditeljima tu činjenicu. Ali, ono što je važno je da i one treba da dobiju HPV vakcinu, tim pre što je njihov partner često vršnjak koji prethodno nije imao seksualno iskustvo, pa samim tim ni priliku da se zarazi HPV-om.

I. Kovačić

Foto: Ministarstvo