Suvi i ispucali krajevi, prevelike temperature pri kojima se koristi fen, presa ili figaro, kao i kiseline, hidrogeni i svi potrebni proizvodi za farbanje kose mogu potpuno uništiti vlasi. Uz maske koje same možete napraviti u toplini svoga doma bez odlazaka kod frizera, zagarantovan vam je potpuni efekat oporavka.

Suva kosa:

Maska od banane

 Ova maska pruža hidrataciju kosi, ako vam je kosa izrazito suva i lomljiva. Potrebni sastojci su med, aloja vera gel, mleko, banana. Sve sastojke pomešajte tako da smesa ne bude previse tečna. Držite je na glavi 30 minuta.

Maska od meda

Med je sastojak koji kosi pruža neophodne vitamine, a maslinovo ulje koje se koristi u kombinaciji vraća joj vlažnost, elastičnost i sjaj. Potrebno je da pomešate četiri kašike maslinovog ulja i dve kašike meda. Nanesite na kosu i stavite kapu za tuširanje. Nakon 30 min kosu možete isprati.

Maska od jaja

Jaja su bogat izvor vitamina za kosu, a najviše A, D i E. Pored vitamina, tu su proteini i masne kiseline. Ova maska za suvu kosu oporaviće dlaku koja je postala krta i suva. Masne kiseline su odlične za suvu kosu jer vraćaju kosi sjaj i pomažu joj da zadrži vlažnost. Za pripremu kombinovati žumance i vodu. Potrebno je da razbiješ dva jaja, odvojiš žumanca od belanca i dodaš tri kašike vode u žumanca. Izmešaj viljuškom i stavi na kosu, pola sata nakon isprati hladnom vodom, u suprotnom jako ćete ga teško isprati.

Maska sa kokosovim uljem

Kokosovo ulje je fenomenalno za suvu kosu jer održava njenu vlažnost, čini je mekanom i elastičnijom. Ima izuzetan miris i sjajna svojstva a posebno jer njegove masne kiseline mogu da prodru dublje u dlaku nego obični regeneratori. Potrebni sastojci: 

Jednostavno rastopi  malo kokosovog ulja. Potrebno je da ne bude vruće i nanesite ga na kosu. Prekrijte ga kapom za tuširanje i neka stoji sat vremena.

Još jedna dobra kombinacija je med i kokosovo ulje. Pomešajte jednu kašiku meda i jednu kašiku kokosovog ulja.  Nanesite na svoju suvu kosu i prekrijte kapom za tuširanje. Ostavite da deluje pola sata pa isperite.

Masna kosa:

Maska od belanaca


Belance na brz i efikasan način uklanja neželjena ulja iz kose. Dodajte maslinovo ulje u belance i dobro izmešajte. Nanesite masku na vlažnu kosu i ostavite da stoji oko 20 minuta. Efekat je zagarantovan ako ga ponavljate jednom nedeljno.

Maska od jogurta


Četiri kašičice nemasnog jogurta pomešajte s kašičicom sode bikarbone i limunovog soka, koji je odličan za masnu kosu jer može da uravnoteži PH vrednost. Masku nanesite na koren kose i posle 30 minuta isperite.

Maska za brz rast kose: 

Maska od ricinusovog ulja

Ricinusovo ulje leči kožu glave, a može i sprečiti preteran gubitak kose i učiniti je jačom, debljom i sjajnijom. Poseduje omega 9 i omega 6 masnim kiselinama koje obnavljaju folikul dlake.  Potrebno je da pomešate tri kašike ovog ulja s dva žumanca i dve kašike meda. Neka stoji do 60 minuta, a proces je potrebno ponavljatui.

Za tanku i slepljenu kosu: 

Maska od piva

Ako imate tanku dlaku i ravnu slepljenu kosu, a želeli biste da joj dodate volumen, potrebno je da za ovu masku pomešate dve kašike šećernog sirupa, dve kašike prokuvanog mleka i dve kašike piva. Dobijenu smesu treba naneti na kosu, umotati u foliju pa u peškir i ostaviti da deluje oko 30 minuta.