Proslavljeni glumac Rade Marković rođen je 14. oktobra 1921. godine u Beogradu, u tadašnjoj Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca, kao treći sin operske pevačice Divne Marković koja je zbog porodice, ubrzo po rođenju sina Radeta odustala od umetničke karijere.

- Moja majka Divna bila je redak pevački talent. Studirala je solo pevanje, a kada je trebala da ode u Beč na usavršavanje, udala se i rodila decu -  pričao je svojevremeno Rade Marković.

- Bio sam usamljeno dete, tačnije, moj otac je želeo da mu se rodi ćerka, a kada sam ja došao na svet, braća su već bili momčići koji su često bežali od kuće. U detinjstvu sam bio sav ojađen i verovatno je to bio emocionalni pokretač koji me je naveo da se kasnije kroz glumu ispoljim i iskažem. Taj snažni bol odveo me je u pozorište, a da toga nisam bio ni svestan - prisećao se tada Marković koji se kao četrnaestogodišnjak suočio sa strašnim saznanjem da će njegov otac napustiti svoju porodicu.

- Nije se pojavljivao godinama, ali kasnije smo se ipak viđeli. Verujem da je u tom momentu, da se tako izrazim, moj otac poludeo, ali ne zdravstveno, jer ne znam kako drugačije da objasnim da je zarad jedne beznačajne osobe pustio da iz njegovog života iščeznu tri sina i divna žena - pričao je glumac kojem se kao lek za porodičnu tugu preporučilo pozorište, ne sluteći da će na taj način pronaći zanimanje u kojem će uživati do kraja života.

Foto: Arhiva Novosti

 

 

- Prvo sam upisao tehniku, a onda je počeo Aprilski rat i bombardovanje koji su poništili čitav predratni period i život. Zbog toga sam odustao od studija, ali imao sam toplu kuću ispunjenu knjigama, gde sam zajedno s braćom svakodnevno čitao po jedno delo. Nakon te zime saznao sam da se na Kolarčevom univerzitetu okuplja omladina koja pravi predstave i riješio sam da im se pridružim. Izveo sam deo iz Nušićevog "Sumnjivog lica", odigrao sam ga, naravno, loše, ali bio sam primljen - prisećao se Rade Marković svojih početaka i prvog susreta sa glumom u amaterskoj grupi.

Rade Marković ne samo da je obeležio glumački i pozorišni svet odnašnje Jugoslavije, već je 

(Nacional)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".