Žitelji i gosti glavnog grada biće u prilici da tokom deset dana trajanja festivala posete različite kulturno-umetničke programe kojima će biti obeleženi dani oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Reditelj i predstavnik omladine pozorišta "Dadov" Marko Čelebić najavio je da će u četvrtak u 11.00 svečani defile "Pobeda slobode" biti održan od Terazija do Palate "Albanija", a činiće ga kolona počasnog voda pitomaca Vojne akademije i zastavni vod predstavnika SUBNOR.

- Nakon defilea na Trgu republike biće upriličen koncert "Pesma slobode", koji će biti praćen dramskim izvedbama, a od 17.00 časova na velikom platnu koje će biti postavljeno na Trgu biće održana projekcija epizoda čuvenih partizanskih filmova - najavio je Čelebić.

Foto: Beoinfo

 

Prema najavi organizatora, od 21. oktobra ispred značajnih spomenika saveznika biće odata počast i zahvalnost saveznicima u borbi za oslobođenje. Beograđani će do 28. oktobra moći da posete neki od dramskih performansa koji će biti održani na više lokacija u gradu - Kalemegdanu, Avali, Knez Mihailovoj, Topličinom vencu... Takođe, posetioce očekuje i izložba "Zagonetni oslobodioci", koja će biti postavljena na Trgu republike od 19. oktobra do 1. novembra.

Foto: Beoinfo

 

Festival će svečano zatvoriti predstava "Povratak u Beograd" 1. novembra od 13.00 časova na platou ispred Starog dvora, a tema ovog komada je Ivan Živaljević, prvi srpski oficir koji je posle 45 dana ofanzive ušao u Beograd.

VAŽNI DATUMI

FESTIVAL "Dani slobode" tradicionalno organizuje Grad Beograd, koji slavi dva datuma oslobođenja - 20. oktobar 1944. godine i 1. novembar 1918. godine. Zamišljen je kao festival pozorišta, uličnog performansa, javnih koncerata i izložbi na otvorenom.

PLOČA SA GROBLJA OSLOBODILACA

NA plakatu koji ilustruje ovogodišnju manifestaciju "Dani slobode" prikazana je kamena ploča na ulazu u Groblje oslobodilaca Beograda, koje je izgrađeno 1954. godine povodom desetogodišnjice oslobođenja grada i po ideji Branka Bona.

(Novosti)

BONUS VIDEO: Srbija čeka zlatne odbojkašice

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".