I nakon sinoćnje pobede Srpkinja u finalu, srebrne Brazilke priznale su da nemaju odbojkašicu kao što je Tijana, koja bi mogla da napravi razliku u ovako važnom okršaju. Odbrana svetskog zlata samo je još jedan u nizu uspeha koji je Tijana ostvarila sa srpskim odbojkašicama.

Boškovićeva je rođena je 8. marta 1997. u Trebinju na jugu Republike Srpske. U mlađim kategorijama igrala je za ženski odbojkaški klub Hercegovac iz Bileće, a 2011. godine prešla je u Partizan Vizuru sa kojim je, u seniorskoj konkurenciji, osvajila dve titule prvaka, jedan kup i dva superkupa Srbije. Posle toga, prvi put nastupila je u dresu mlade reprezentacije Srbije.

Foto: N. Skenderija

 

Sa juniorskom reprezentacijom Srbije osvojila je prvo mesto na Evropskom prvenstvu 2014, kada je proglašena za najboljeg igrača tog turnira. Za seniorsku selekciju Srbije je debitovala na Svetskom prvenstvu 2014, a već u svom prvom nastupu, protiv reprezentacije Turske bila je najbolji poenter utakmice. Sledeće godine je sa reprezentacijom zauzela drugo mesto na Svetskom kupu u Japanu i treće na Evropskom prvenstvu u Holandiji i Belgiji.

Tijana je ostvarila veliki uspeh sa reprezentacijom na Olimpijskim igrama u Riju 2016. kad je osvojena srebrna medalja. Na Svjetskom Gran priju 2017. u Nanđingu je osvojila bronzu. Proglašena je za najkorisniju igračicu (MVP) Evropskog prvenstva 2017. Boškovićeva je sa 29 poena u finalu predvodila Srbiju do titule šampionki Evrope, druge u istoriji zemlje od osamostaljenja. U istoj, 2017. godini, dobila je zvanični naziv za najbolju odbojkašicu u Evropi. Sa Edžzadžibašijem je 2018. osvojila CEV kup i dobila je naziv najbolje odbojkašice (engl. MVP).

Pored osvojene prve zlatne medalje u istoriji srpske odbojke na Svetskim prvenstvima, Tijana je proglašena za najbolju igračicu MVP Svetskog prvenstva u Japanu 2018. godine. Tijana je proglašena za najkorisniju igračicu (MVP) Evropskog prvenstva u Turskoj 2019. što je bio treći put zaredom da biva izabrana za najbolju igračicu evropskog/svetskog prvenstva.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020, osvojila je bronzanu medalju, a Srbija je pobedila Južnu Koreju u borbi za bronzu. Proglašena je za najboljeg korektora olimpijskog turnira.

Dana 3. septembra 2021. godine na meču polufinala Evropskog prvenstva protiv Turske, oborila je svetski rekord po brzini smeča od 110,3 kilometara na čas. To je jedno vreme bio najbrži smeč u istoriji ženske odbojke od kada postoje zvanična merenja. Osvojila je srebrnu medalju na tom prvenstvu, čija je završnica održana u Beogradu. Izabrana je za najboljeg korektora na prvenstvu.

Bila je kapiten reprezentacije Srbije na Svjetskom prvenstvu 2022. godine u Poljskoj i Holandiji, na kom je sa reprezentacijom odbranila svetsko zlato. U finalu je Srbija pobedila Brazil maksimalnim rezultatom 3:0, i tako osvojila zlatnu medalju. Proglašena je za MVP Svetskog prvenstva.

Tijanin otac LJupko bio je fudbaler, a majka Vesna nije se bavila sportom. Ima mlađeg brata Vuka i stariju sestru Dajanu koja je takođe odbojkašica, koja trenutno igra za Crvenu zvezdu, a na Evropskom prvenstvu 2021. nastupala je za selekciju Bosne i Hercegovine.

BONUS GALERIJA: Milica Dabović srpska košarkašica- utakmice

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".