Devetovalentna vakcina obuhvata devet podtipova - 6,11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 - kaže dr Nevenka Raketić, pedijatar iz Beograda. - Namenjena je i za dečake i devojčice, a pojavila se na tržištu 2018. godine. Daje se u dve ili tri doze.

Doktorka Raketić objašnjava da se ovo cepivo do 15. godine prima u dve doze:

Od 9. do 15. godine daje se u dve doze u razmaku od šest meseci. Devojčice starije od 15 godina primaju je u tri doze - druga doza dva meseca nakon prve i treća šest meseci nakon prve.

Naša sagovornica napominje da nisu zabeležene neželjene reakcije, osim lokalnih, u vidu otoka, bola i crvenila na mestu davanja cepiva i blago povišene temperature. Kod primanja devetovalentne vakcine moguće su sinkope pa je poželjno da se sedi u toku aplikovanja vakcine i još 15 do 20 minuta nakon toga.

Foto: Ministarstvo

 

 

HPV je najčešći uzročnik virusnih oboljenja reproduktivnih organa. Čini ga grupa od oko 190 podtipova. Smatra se glavnim etiološkim faktorom za nastanak genitalnih kondiloma i malignih neoplazmi na nekoliko lokacija, najčešće na grliću materice, a ređe na vagini, vulvi i anusu. Humani papiloma virusi (HPV)prenose se polnim putem, ređe direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom. Oko 70 odsto ljudi u nekom periodu života može biti zaraženo.

Većina tipova ovog virusa daje infekcije kože i razvoj kožnih bradavica. Oko 40 tipova može da dovede do razvoja raka epitela sluzokože. Međutim nemaju svi isti onkogeni potencijal. Tipovi 6 i 11 mogu dovesti do razvoja genitalnih bradavica (kondiloma), abnormalnosti ćelija grlića materice niskog stepena, benignih tumora. Visoko rizični tipovi sa visoki onkogenim potencijalom su 16,18,31 i 33. Za njih je dokazano da mogu da dovedu do karcinoma grlića materice, vagine, vulve, genitalija muškaraca i karcinoma grla i anusa u oba pola. Tip 16 je najrizičniji i dovodi do karcinoma grlića materice u 50 odsto slučajeva, a zajedno sa tipom 18 rizik od oboljevanja iznosi 70 procenata.

I. K.

Foto: Ministarstvo

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".