Vakcina protiv humanih papiloma virusa (HPV) je efikasna, sigurna i pouzdana, jer u više od 90 odsto slučajeva štiti od dobijanja raka grlića matrice, posebno ako se zna da je ova bolest sve učestalija kod ženske populacije - rekao je u Čačku, u okviru kampanje "Zajedno protiv raka grlića materice - HPV NE" prof. dr Predrag Sazdanović, državni sekretar Minstarstva zdravlja i najavio da resorno minstarstvo planira organizaciju skriniga grlića materice, dojke i debelog creva. 

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, prof.dr Sanja Radović-Škodrić, na istom skupu naglasila je da je veoma značajno informisati opštu javnosti, pre svih, roditelje i decu uzrasta od 12 do 19 godina o značaju HPV vakcine u prevenciji teških bolesti, kakav sigurno jeste rak grlića materice:

Foto: Promo

 

- Republika Srbija ove godine izdvojila je 53 miliona za 26 inovativnih lekova. Prvi put je, za najznačajniji deo našeg stanovništva, decu, stavljen inovativni lek za prevenciju, a to je upravo HPV vakcina. Edukacija stanovništa je veoma bitna posebno u sredinama koje su nedovoljno informisane o važnosti prevencije i vakcinacije. Potrebno je da pedijatri strpljivo i temeljno objasne deci i roditeljima o kakvoj vakcini je reč. 

U Srbiji je do sada dato 9.150 doza vakcine protiv HP virusa, od toga najviše u Beogradu, 3.300, u Novom Sadu 760, Nišu 590, dok je u Čačku odziv značajno manji, 250. Od tog broja, 4.550 vakcina dobila su deca od 9 do 14 godina, a 4.600 deca uzrasta od 15 do 19 godina.

I. K.

Foto: Ministarstvo

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".