Vlada Nemačke reagovala je na snimke na kojima se vidi kako pripadnici hrvatske policije na granici vrše nasilje nad migrantima u akciji njihovog vraćanja na teritoriju Bosne i Hercegovine, a poručeno je kako je zlostavljanje izbeglica i migranata od strane graničara neprihvatljivo.

Kristofer Burger, pomoćnik portparola Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, izjavio je na konferenciji za novinare u Berlinu da bi sve vrste zaštite granica trebale biti u okviru humanitarnih standarda pod svim uslovima, i da se treba pridržavati zakonodavstva Europske unije (EU) i međunarodnih zakona.

Burger je komentarisao i uznemirujuće kadrove na kojima maskirane osobe sa fantomkama, za koje je kasnije potvrđeno da su hrvatski policajci, udaraju migrante i nasilno ih usmeravaju na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Poštovati ​​temeljne evropske vrednosti

- Izveštaji i fotografije zabeležili smo s velikom zabrinutošću. Važno je da nacionalne vlasti brzo i sveobuhvatno reše ovaj slučaj. Zlostavljanje izbeglica i migranata od strane graničara je neprihvatljivo. Svaka zaštita granice mora, u svim okolnostima, zadovoljavati humanitarne standarde, biti u skladu s važećim međunarodnim i evropskim pravnim odredbama i poštivati ​​temeljne evropske vrednosti - poručio je Burger.

Više medijskih kuća, među kojima nemački časopis Špigel, program Monitor nemačkog Prvog televizijskog kanala ARD, francuski list Liberation,te hrvatski RTL proveli su istraživanje u Hrvatskoj i Grčkoj tokom više od osam meseci i dokumentovali nasilje nad migrantima.

Oglasio se i Plenković

Nakon što su u medijima objavljeni snimci premlaćivanja migranata, oglasio se ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović te kazao da je utvrđeno da se radi o policijskim službenicima.

- Hrvatska, kao uređena država, poštuje zakone i međunarodne propise i ne želimo biti država koja ima problema s međunarodnim pravnim propisima. Imamo zadatak da štitimo svoju granicu, sprečavamo ilegalne migracije i cenimo ulogu hrvatske policije koja štiti granicu - prokomentarisao je premijer Andrej Plenković.

- Puno je pitanja. Što se tiče ranijih takvih najava, uključujući i strane medije, na svako smo odgovorili izjavom u kojoj smo izneli svoje stavove o tome šta se eventualno dogodilo. Želim reći, i tada i danas i u budućnosti, da kada je u pitanju bilo kakva zloupotreba ovlaštenja, za to nema mesta u hrvatskoj policiji. Kad god imaju dokaze, hrvatska policija preduzima mere i sankcioniše svoje pripadnike. Nemamo i nećemo imati toleranciju za bilo koji oblik zloupotrebe ovlašćenja. I u ovom slučaju učinićemo sve da utvrdimo šta se dogodilo - rekao je ministar policije Davor Božinović.

Engleski Gardijan pisao je o slučaju navodne zloupotrebe četvorice Avganistanaca, od kojih je jednog pre tačno godinu dana silovala filijala na državnoj granici, a Jutarnji list je nedvosmisleno dokazao da su isti ljudi prošli kroz sistem hrvatskih institucija.

 

(Al DŽazira Balkan)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".