Odakle dolazi loš miris znoja?

Znoj je sekrecija znojnih žlezda koja se sastoji od vode, uree, soli, masti, ugljenih hidrata i minerala. Sam znoj nema intenzivan miris. Samo prisustvo bakterija uzrokuje njeno razlaganje i čini miris jakim i neprijatnim.

Većina ljudi koristi opšte dostupna sredstva u obliku dezodoransa ili antiperspiranata , što značajno smanjuje intenzitet neprijatnih mirisa, ali ga ne uklanja u potpunosti.

Dezodoransi prikrivaju samo miris znoja, dok antiperspiranti smanjuju znojenje samo nekoliko sati. Često se dešava da već dva sata nakon kupanja i nošenja čiste majice osetimo miris znoja. To može biti i zato što uprkos pranju neprijatan miris nije potpuno uklonjen sa odeće.

Foto: Profimedia

 

Kako ukloniti znoj sa odeće?

Razlog što miris ostaje na našim bluzama ili majicama su bakterije koje su preživele na odeći nakon znojenja i nisu bile potpuno uklonjene tokom pranja. Vlaga koja se suši odećom brzo omogućava bakterijama da se „ponovo aktiviraju“ - toplo i vlažno okruženje idealno je za njihov napredak.

Pranje na visokoj temperaturi je najefikasniji i najlakši način za uklanjanje bakterija sa odeće. Nažalost, ne može se sva odeća podvrgnuti takvom tretmanu, a da se istovremeno ne uništi. Samo bele stvari od pamuka ili lana mogu se prati na visokim temperaturama. Odeća sa dodatkom plastike i vune može se deformisati, a i obojena odeća.

Ako ne možemo prati znojnu odeću na visokim temperaturama, zamena je peglanje . Šarena pamučna majica ne može se baciti u mašinu za pranje veša od 60 stepeni, ali je peglanje potpuno bezbedno.

Hlor i kalijum permanganat su takođe efikasne metode za lečenje bakterija. Rastvori hlora dostupni su u apotekama. Pre pranja natopite znojnu odeću u vodi uz dodatak hlora. Međutim, kalijum permanganat možemo kupiti u apoteci i koristiti za obojene stvari. Opet, dovoljno je odeću namočiti u vodi sa kalijum permanganatom pre pranja.

Foto: Profimedia

 

Još jedan dokazan lek za uklanjanje znoja sa odeće je sirće. Dovoljno je osetljiva mesta poprskati vinskim sirćetom i ostaviti neko vreme, pa oprati. Sirće će dodatno izbeliti žute mrlje koje je ostavio znoj. 

Soda bikarbona je takođe efikasan kućni lek. Soda pomaže u regulisanju pH vode i uklanja bakterije. Koristimo je za bele i delikatne stvari, dodajući pola čaše sode bikarbone u veš.

Kada se borimo protiv bakterija na znojnoj odeći, moramo zapamtiti da ih ne držimo u korpi za veš nekoliko dana, jer stvaramo idealne uslove za razmnožavanje mikroba. Ako nemamo mogućnost da odmah operemo odeću, bar je ostavimo da je osušimo na svežem vazduhu.

BONUS VIDEO:

(Najžena)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".