Da bi se inteligencija razvijala pravilno, važna stavka je genetika pored okruženja i ishrana koju trudnice i dojilje unose putem ishrane. Genetiku ne možemo promeniti, ali se zato možemo potruditi da promenimo ishranu i ponekad okruženje.  

Bitno je da ishrana bude balansirana, da ne unosimo mnogo industrijske hrane. Nedostaci hranjivih materija poput gvožđa ili joda mogu da utiču na kognitivni i motorički razvoj. O jodu se retko piše, a njegov značaj na organizam, rast i razvoj je nemerljiv i nezamenjiv.

Foto: Profimedia

 

 

Jod je ključni mineral za održavanje dobrog zdravlja. On je osnovni gradivni element hormona štitne žlezde utiče na većinu metaboličkih procesa u organizmu i neophodan je za normalan rast i razvoj svih ćelija i tkiva.

Važno je da ga trudnice unose dovoljno u prenatalnom i natalnom periodu kako bi se bebin mozak razvio.  

Nedostatak joda u većoj ili manjoj količini u trudnoći može da ima  posledice na novorođenče u kasnijem dobu, koje neće biti izlečive a loš uticaj na motorne i kognitivne funkcije vidljiv je već u detinjstvu.

Foto: Profimedia

 

 

Takođe je veliki riziko od gubitka sluha, ako trudnica ne uzima jod i ako prekine sa dojenjem pre druge godine deteteovog života. 

-  Žene trebaju biti svesne potrebe unošenja odgovarajuće količine joda tokom trudnoće. U tom periodu života, potrebe su gotovo udvostručene - rekla je Margaret Rayman sa Univerziteta Surrey u Velikoj Britaniji.

Zbog smanjenja joda u ishrani uvedena je obavezna jodizacija soli. Pošto trudnice i mala deca ne unose puno soli, važno je da konzumiraju namirnice bogate jodom.Najbolji izvori joda su alge i morska riba.Povrće ga sadrži u malim količinama. 

Prema Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji trudnicama je potrebno oko 300 mikrograma dnevno!

(Alo)

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".